ÚSTR spustil interaktivní mapu obětí invaze v roce 1968

20.08.2019 12:54

Interaktivní mapu Oběti okupace 1968 spustil Ústav pro studium totalitních režimů. Mapa přehledně zobrazuje kdo, kde, kdy a za jakých okolností zahynul na území Československa v souvislosti s invazí vojsk Varšavské smlouvy v období od srpna 1968 do srpna 1969.

ÚSTR spustil interaktivní mapu obětí invaze v roce 1968
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Oddělení vzdělávání ÚSTR vytvořilo interaktivní mapu, aby zpřístupnilo a zpřehlednilo  tyto násilné historické události pro žáky škol i širší veřejnost. „Výsledky výzkumů Ústavu pro studium totalitních režimů a Vojenského historického ústavu představují kompletní přehled o prvním roce okupace Československa. Díky interaktivní mapě si uživatelé ‘příběhy okupace’ mohou prozkoumat a částečně zrekonstruovat sami,” vysvětluje spoluautor mapy, historik ÚSTR Milan Bárta. „Mapa nám rychle ukáže například to, že v prvních dnech okupace umírali lidé převážně ve velkých městech. Pozdější oběti zahynuly spíše na silnicích mimo velká města v důsledku dopravních nehod, protože vojáci již neměli do měst povolený přístup a vojenské jednotky se přesouvaly po regionech,“ dodává Bárta.

Mapa připomínající oběti invaze v srpnu 1968 není jedinou svého druhu, v souvislosti s projektem ÚSTR Dokumentace usmrcených na československých státních hranicích 1948–1989 vznikla před několika lety podobná aplikace s mapou obětí železné opony. „Cílem těchto projektů je nezapomenout na oběti komunistického režimu a zároveň otevřít prostor pro analytický pohled na období komunistické diktatury v Československu,“ přibližuje záměry historiků spoluautor obou mapových aplikací a vedoucí oddělení vzdělávání ÚSTR Vojtěch Ripka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…