Učni změří síly s fachmany v soutěži Sollertia

05.03.2014 14:30

Uvaří chutnější a modernější kachnu, vyrobí hezčí skříňku nebo kvalitněji ostříhá ofinu opravdový fachman svého oboru či talentovaný učeň? Své síly v nejbližších dnech postupně změří mistři kuchaři, kadeřníci, truhláři, elektrikáři a automechanici s učni těchto řemeslných oborů. Stane se tak ve třetím ročníku soutěže Sollertia, kterou organizuje Magistrát hl.m. Prahy společně s Hospodářskou komorou hl.m. Prahy v rámci projektu Řemeslo žije!

Učni změří síly s fachmany v soutěži Sollertia
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Pointa soutěže je v tom, že mistr daného oboru vyrobí své dílo a učni se pak snaží jeho umění co nejvíce přiblížit. U kuchařů se tak v prvním ročníku soutěže Sollertia vařila svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem pro 12 osob. Učni se svým výkonem snažili vyrovant šéfkuchaři Ondřeji Koubkovi (člen národního týmu ČR v gastronomii, jednatel firmy  School of Culinary). Vloni šéfkuchař restaurace Aureole Jiří Král připravoval kuře à la bažant. Nejlépe si s jeho výzvou poradil Jan Popper, který porotě přeložil pečenou kuřecí roládu à la bažant s kroupami a glazé z divokého koření, restovanou zeleninou a slaninovým chipsem. 

Letos budou adepti kuchařského řemesla soutěžit 12. března. Jejich vyzvyvatelem bude Patrik Bečvář (kuchař roku 2013, hotel InterContinental Praha) a úkolem bude moderně upravit kachní maso, vymyslet k tomuto jídlu vhodnou přílohu a samozřejmě i jídlo vhodně naservírovat a odprezentovat. V porotě, která bude výkony fachmana a učňů srovnávat, zasedne mimo jiných i Ondřej Slanina, kuchař z televizního pořadu Kluci v akci.

Ve stejný den, tedy 12. března budou soutěžit i kadeřníci, jejichž úkolem bude vytvořit módní účes s ofinou. Letos poprvé nebudou jako modely sloužit paruky na hlavách umělých panen, ale stříhat se budou živé modelky či modelové! Vyzyvatelem soutěžících je špičkový kadeřník Tomáš Kotlár (Kadeřnický ateliér Kotlár).

O den později – 13. března – se s úkolem vyrobit hezkou a hlavně funkční skříňku na zeď popasují učni oboru truhlář. Jejich vyzvyvatelem bude pan Jan Černý, truhlář Národního divadla v Praze.

S nejvíce úkoly se již tradičně potýkají žáci oboru automechanik, jejichž klání s vyzyvatelem Michalem Jochem z Auto TUkas proběhne 5. března. Učni si museli poradit například s výměnou tlumičové jednotky pérování u vozu Škoda Felicia, s demontáží a montáží kotoučových brzd, kontrolou brzdových segmentů a kotoučů u Škody Fabia a demontáží a montáží pláště pneumatiky, opravou jejího průrazu a správným vyvážením.

11. března mají svou soutěž elektrikáři. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se bude konat 31. března v rezidenci primátora hl.m. Prahy. Vítězové kromě věcných cen získají i titul Sollers (zručný).

Rozpis soutěže Sollertia 2014:

Obor Automechanik:

Místo konání: Odloučené pracoviště Střední škola automobilní a informatiky Weilova Dobronická 7/1216, Praha Libuš
Čas konání: 5. března 2014 od 8:30 hod

Vyzyvatel:
Michal Joch – Auto TUkas

Porota:
Ing. Štěpán Jičínský – Bosch
Jan Smejkal - Auto Jarov
Josef Vaculčík - Auto TUkas

Obor Elektrikář

Místo konání: SŠ Centrum odborné přípravy technicko-hospodářské, Poděbradská 1/179, Praha 9
Čas konání: 11. března 2014 od 9:00 hod

Vyzyvatel:
Drahomír Novotný – BURSA – Elektroinstalační materiál

Porota:
Josef Zemek – Vesta servis, s.r.o.
Luděk Bursa – BURSA - Elektroinstalační materiál
Pavel Malý - EVIZ

Obor Kuchař

Místo konání: Střední odborné učiliště U Krbu 521, Praha 10
Čas konání : 12. března 2014od 9:00 hod

Vyzyvatel:
Patrik Bečvář – člen juniorského týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, kuchař hotelu InterContinental Praha, kuchař roku 2013

Porota:
Ondřej Slanina – Kluci v akci
Patrik Havlíček - AvantGarde restaurant, Evropská 2690/17, Praha 6
Eichner Jiří – předseda staré gardy senior klubu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, držitel kříže sv Vavřince

Obor Kadeřník

Místo konání: SOU kadeřnické, Karlínské náměstí 8/225, Praha 8
Čas konání: 12. března 2014 od 9:00 hod

Vyzyvatel:
Tomáš Kotlár, Kadeřnický ateliér Kotlár, Praha5

Porota:
Jan Hlaváček a Martin Loužecký – majitelé H+M HAIR SALON, několikanásobní mistři České a Slovenské republiky , držitelé mnoha ocenění z našich i mezinárodních soutěží a prezentací
Michal Zelenka – Studio Real, člen uměleckého týmu HFC, ambasador L´Oréal Professionnel, školitel českých i zahraničních kadeřníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…