Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vyhlásil výběrové řízení na prodej pražské Invalidovny

13.06.2016 13:36

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dnes vyhlásil výběrové řízení na prodej lukrativního areálu Invalidovny v pražském Karlíně. Minimální kupní cena byla stanovena podle znaleckého posudku a činí 637 689 000 korun. Nabídky mohou zájemci o koupi posílat do 8. 8. 2016.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vyhlásil výběrové řízení na prodej pražské Invalidovny
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

„Prodej pražské Invalidovny je nejvýznamnějším prodejem státního majetku v letošním roce. Věříme, že najdeme nového majitele, který kromě výrazného výnosu do státní pokladny vdechne tomuto unikátnímu baroknímu areálu nový život,“ prohlásila k výběrovému řízení generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. „Stát tento specifický areál ke své činnosti nepotřebuje, o čemž svědčí i to, že pro něj nenašel definitivní využití ani téměř sto let od odchodu posledních válečných invalidů,“ dodala ředitelka.

Budova byla výrazně postižena povodní v roce 2002, jejíž důsledky jsou v objektu dosud viditelné. Na ÚZSVM přešel areál na konci loňského roku od Ministerstva obrany na základě rozhodnutí Vlády ČR. ÚZSVM jej následně nabídl k využití ostatním státním institucím, které o něj však neprojevily zájem. Areál je tak pro stát nepotřebný a proto ÚZSVM  přistoupil k jeho prodeji v transparentním výběrovém řízení s následnou aukcí.

Budova Invalidovny byla postavena z popudu rakouského císaře Karla VI. z prostředků nadace Petra Strozziho, komplex navrhl Kilián Ignác Dientzenhofer. Základní kámen stavby byl položen 15. srpna 1732. Mezi lety 1732 – 1737 byl postaven severovýchodní blok se dvorem, tedy pouze devítina původně projektované stavby. V tomto rozsahu se Invalidovna zachovala do dnešních dnů. Do roku 1935 objekt sloužil svému původnímu účelu – ubytování válečných invalidů. Následně zde sídlil Vojenský historický archiv, budova však pro něj nebyla vhodná, a tak se přestěhoval do nového sídla. Areál byl v minulosti často využíván k natáčení filmů, například se zde natáčela řada záběrů oscarového Amadea režiséra Miloše Formana. Filmařům Invalidovna sloužila i v poslední době, interiéry si zahrají například v české pohádce či v německém seriálu z nemocničního prostředí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…