V betlému v Horní Lidči ožívají stará řemesla a zvyky

04.01.2015 10:58

Jeden z nejkrásnějších betlémů mají v Horní Lidči. Osázen je asi 230 figurami a více než stem vyřezávaných staveb. Pracovalo na něm 15 řezbářů z Česka a Slovenska.

V betlému v Horní Lidči ožívají stará řemesla a zvyky
Foto: Muzeum Karlova mostu
Popisek: Betlém.

Prohlídka betlému v Horní Lidči je výjimečným zážitkem. Betlémská scéna je umístěna na ploše 170 metrů čtverečních, z toho samotný belém zaujímá plochu 50 metrů čtverečních. V betlému je více než 100 vyřezávaných staveb a asi 230 figur, které představují zvyky a stará  řemesla. Třetina dřevěných postaviček je pohyblivá. Uvidíte třeba zvoníka nebo flašinetáře.

Kromě působivého ztvárnění biblického příběhu jsou součástí betlému také dřevořezby nejzajímavějších turistických míst Zlínského a Trenčínského kraje, například zmenšená dřevěná kopie poutního místa Svatý Hostýn, Brumovský a Trenčínský hrad nebo zámek v Bojnicích. Mezi stovkou vyřezávaných staveb nechybí ani místní dřevěnice nebo sýpka. Novinkou je pak několik staveb, které mají blízkou spojitost s postavami Cyrila a Metoděje.

Betlém si můžete prohlédnout po celý rok a to denně kromě pondělí od 10 do 12 hod. a od 13 do 16 hod. Ve 14 hodin začíná prohlídka betlému zpestřená promítáním působivého filmového snímku, v němž je biblický příběh propojen s významnými historickými místy v česko-slovenském pomezí. Filmový poutník provází diváka uplynulými staletími, přibližuje mu zajímavé historické momenty, zvyky, původní stará řemesla, ukazuje život lidí v našem kraji. Filmová projekce trvá 30 minut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…