VLS: Turistické trasy v Brdech jsou před dokončením, zbývá 2,5 kilometru

07.08.2016 9:50

30 kilometrů nových tras pro turisty v Plzeňském kraji a dalších 28,5 ve Středočeském - to je výsledek letošní práce "značkařů" Klubu českých turistů (KČT) na území bývalého vojenského újezdu Brdy, který byl letos zrušen a na jeho území vznikla chráněná krajinná oblast.

VLS: Turistické trasy v Brdech jsou před dokončením, zbývá 2,5 kilometru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cesta v lese

Nyní jsou trasy těsně před dokončením, přesněji řečeno - turistické terasy na území Plzeňského kraje jsou již kompletní, ve Středočeském kraji zbývá dokončit několik posledních úseků.

"V Plzeňském kraji už je letošní stav v terénu vyznačený, tedy červená z Míšova, zelená z Teslín, modrá, zelená a žlutá od Strašic," komentuje novou turistickou mapu Středních Brd předseda krajské komise značení KČT Plzeňského kraje Vladislav Sajdl. K tomu v plzeňské části Brdy značkaři vyznačili místním trasu z údolí Klabavy pod zámkem Tři trubky, přes zbytky hradu Chlukov zpět dolů do Strašic. "Pozor, ta ale není značkována klasickou pásovou značkou, ale tzv. místním značením - tedy zeleným a bílým trojúhelníkem," poznamenal Vladislav Sajdl.

"Plzeňské" trasy tak již dnes návštěvníky zavedou na řadu míst v Brdech a patří k nim ty nejatraktivnější. Z Míšova a Teslín vedou cesty k Padrťským rybníkům a ze Strašic k loveckému zámečku Tři trubky a pak dále vzhůru údolím Klabavy. Celkem jde o 30 kilometrů nových označených turistických cest.

Také "středočeské" trasy by měly být dokončeny během několika dnů. Zde turistický klub značí celkem 48 kilometrů nových cest. Z toho je v CHKO 28,5 a mimo (přístupové cesty a spojky) 19, 5 km.

Dokončena tak je trasa od Hořejšího Padrťského rybníka k rozcestníku Pod Hubertkou. Na ní zde navazuje žlutá značka vedoucí pod horou Praha s odbočkou na vrchol a vyhlídku na tomto druhém nejvyšším vrcholu Brd. Ta se na úbočí Malého Toku pak napojuje na modrou trasu z Nepomuku.

Před dokončením je také zelená trasa z Jinců do Drahlín, zde chybí 1 km u Jinců. Z nejdelší trasy Sobenský rybník – Obecnice je na území CHKO 14tikilometrový úsek z Nepomuku k rozcestníku Pod Malou Třemošnou již také hotov, zbylých 6 km je mimo Brdy.

Další novém trasy, Červená Čenkov – Obecnice (10 km), zelená Buková – Varta (1km) a žlutá Varta – Brdy, bus (1,5 km) vedou vně hranic CHKO.

"Ze všech uvedených turistických značených tras není ještě dokončena červená (asi 3 km) a modrá u Nepomuku (asi 4 km), dokončeny budou během srpna. Průtahy zavinila dlouhodobá nemoc značkaře. Z celkových 48 km je tedy už hotovo asi 40 km, zbylých 8 km, z toho jen asi 2,5km v CHKO bude brzy také hotovo. Vyvěšeny jsou i směrovky na většině turistických informačních míst," poznamenal Jaromír Tejkal ze středočeské komise pro značení KČT.

V druhé mapě pak naleznete stav, jak by měla síť turistických tras v Brdech vypadat po dokončení v příštím roce. Její otevření je samozřejmě závislé na dokončení pyrotechnické očisty území, jimiž jsou trasy naplánovány. Jde o oblasti, které jsou v letošním roce stále dočasně nepřístupné.

STAV NOVÝCH TURISTICKÝCH TRAS V BRDECH 2016

Plzeňský kraj - dokončeno

Modrá trasa od Mirošova pře Dobřív do Strašic byla prodloužena do CHKO a letos končí za Amerikou u Zlámané lávky (v prostoru CHKO3,5 km). V roce 2017 bude prodloužena až ke Třem Trubkám, kde bude rozcestí s dalšími trasami.

Zelená trasa byla nově vyznačena (značkou pro místní značení) od Zlámané lávky přes vrch Lipovsko (kde je odbočka ke zbytkům bývalého hradu Chlukov), dále k rybníku Tisý a do Strašic (celková délka 8 km + odbočka 800 m).

Červená + zelená trasa - k Padrťským rybníkům nově vedou dvě trasy - červená z Míšova (5 km) a zelená trasa z Teslín (2 km), která se na červenou napojuje v blízkosti bývalého kláštera.

Žlutá - v platnosti zůstává žlutá trasa severním okrajem prostoru od rozcestníku „Padrťský potok“ do Zaječova (9 km), která byla vyznačena již v minulých letech.

Středočeský kraj - zbývá dokončit 2,5 kilometru v CHKO Brdy

Modrá trasa od Hořejšího Padrťského rybníka k turistickému informačnímu místu (rozcestník) Pod Hubertkou,

Žlutá trasa od tohoto rozcestníku Pod Hubertkou k vrchu Praha (s odbočkou k vrcholu a k vyhlídce) a dále k modré k rozcestníku Sv. Jan

Zelená trasa Jince – Drahlín (zbývá dokončit 1 km u Jinců).

Modrá trasa - Z nejdelší trasy Sobenský rybník – Obecnice je 14 km z Nepomuku k Pod Malou Třemošnou v CHKO, zbylých 6 km mimo.

Mimo CHKO

Červená Čenkov – Obecnice (10 km),
Zelená Buková – Varta (1 km)
Žlutá Varta – Brdy, bus (1,5 km)

Turistické mapy Brdy

První mapa ukazuje stav značení v CHKO Brdy plánovaný pro letošní rok, druhá pak stav značení, jak by mělo vypadat příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …