Vědci z VŠCHT pomohou Strahovské knihovně

08.12.2015 15:40

Konzervování a restaurování předmětů kulturního dědictví. Průzkum fondů Strahovské knihovny, která byla v řadě mezinárodních žebříčků zařazena mezi nejkrásnější knihovny světa. Chemické analýzy iluminací středověkých rukopisů a tisků. To jsou základní body rozsáhlé spolupráce, na které se domluvila VŠCHT Praha s Královskou kanonií premonstrátů na Strahově.

Vědci z VŠCHT pomohou Strahovské knihovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vysoká škola chemicko-technologická

Slavnostní podpis rámcové smlouvy mezi oběma partnery se uskutečnil 7. prosince v nově zrekonstruovaném Filozofickém sále Strahovské knihovny.

V současné době se připravuje rozsáhlé restaurování významného bohatě iluminovaného středověkého rukopisu z doby Karla IV. Pontifikálu Albrechta ze Šternberka, který je uložen ve strahovské knihovně.

Královská kanonie premonstrátů na Strahově umožní také studentům bakalářských i magisterských studijních programů Konzervování – restaurování objektů kulturního dědictví exkurze po odborných pracovištích nebo studentské praxe. Studentům bakalářských studijních programů bude umožněno některé své semestrální práce nebo závěrečné bakalářské práce vykonávat přímo na objektech z klášterních depozitářů. Spolupráce obou institucí bude také probíhat v oblasti celoživotního vzdělávání restaurátorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…