Plzeň: Budovu pedagogické fakulty čeká generální rekonstrukce

06.01.2024 16:29 | Tisková zpráva

Závěr loňského roku přinesl Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) dobré zprávy. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR totiž rozhodlo, že ZČU přidělí dotaci na generální rekonstrukci budovy fakulty pedagogické na Chodském náměstí 1.

Plzeň: Budovu pedagogické fakulty čeká generální rekonstrukce
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Důležitá proměna má budovu zmodernizovat a přizpůsobit současným požadavkům. Předpokládané náklady jsou 383 milionů, přičemž dotace má činit 275 milionů korun a zbylou částku uhradí ZČU. Studující i vyučující bude na dobu prací třeba přestěhovat.

Budovu z roku 1925 navrhl architekt Hanuš Zápal, dnes v ní působí Centrum biologie, geověd a envigogiky, katedra německého jazyka, a především dvě největší katedry fakulty pedagogické – pedagogiky a psychologie. Fakultě slouží i sousední adresa Klatovská 51, které se však tyto práce dotknou minimálně. Kromě toho sídlí ještě v centru města, ve Veleslavínově 42, kde má i děkanát.

„Získání dotace pro budovu na Chodském náměstí vnímáme jako velký úspěch, který navíc přišel symbolicky v roce, kdy si fakulta pedagogická připomíná 75 let od svého založení. Věřím, že se budova promění ke spokojenosti studujících i vyučujících a že výsledek ocení také veřejnost. Rád bych poděkoval všem, kteří se o získání dotace zasloužili,“ uvedl rektor ZČU Miroslav Lávička.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí

Rekonstrukce bude generální, nedotkne se pouze několika vyhovujících oken a zatím ani fasády. Zato se počítá s rekonstrukcí střechy, s vnitřními bouracími pracemi a následnou stavbou nových podlah, stropů i příček, díky níž bude možné zmodernizovat stávající prostory a vytvořit úplně nové uspořádání. Součástí bude i kompletní výměna elektroinstalace a rozvodů.

Výběrové řízení na zhotovitele stavby proběhne v první polovině roku 2024. „V závislosti na jeho výsledku bychom chtěli práce zahájit během léta. Podle plánu by měly trvat 24 měsíců, a na tuto dobu bude nutné výuku z Chodského náměstí přesunout do náhradních prostor, zejména pak do budovy Univerzitní 22 v kampusu na Borech, kde sídlí například Fakulta strojní a Fakulta ekonomická,“ popsal kvestor ZČU Petr Beneš.

Podle děkana Pavla Mentlíka posune rekonstrukce a modernizace budovu do 21. století. Dočká se například větších učeben a laboratoří, ale třeba i funkčního propojení se sousední Klatovskou 51. Mezi oběma budovami totiž dnes lze procházet pouze přes dvůr.

S rekonstrukcí kolejí v Baarově ulici, která začala letos a má trvat do poloviny roku 2025, bude rekonstrukce Chodského náměstí 1 největší strategickou investicí ZČU na následující dva roky. V budoucnu by univerzita ráda dopřála obdobnou péči také sousední budově fakulty pedagogické na Klatovské 51.

Fakulta pedagogická vznikla 14. září 1948 jako pobočka Univerzity Karlovy. Samostatnou fakultou se stala v roce 1964 a 28. září 1991 se sloučila s Vysokou školou strojní a elektrotechnickou, čímž vznikla Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogická si tedy v tomto roce připomíná tři čtvrtě století působení v Plzni a Západočeská univerzita 75 let své nejstarší součásti.

Fakulta nabízí celkem 45 studijních programů a 192 různých kombinací dvouoborových studií. Od jejího vzniku vzdělala více než 27 tisíc absolventů. I proto spustila kampaň Formujeme Plzeň, která veřejnosti představuje, v čem je ZČU pro město i kraj přínosem a kam směřují její jednotlivé součásti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…