Věznice Plzeň rozšířila ubytovací kapacity

13.01.2017 21:11

O další ubytovací místa se zvýšila kapacita ve Věznici Plzeň. Vedení věznice k tomuto kroku přistoupilo v rámci řešení přeplněnosti věznice. Rozšíření umožnila rekonstrukce prostor v momentálně nevyužívané lůžkové části.

Věznice Plzeň rozšířila ubytovací kapacity
Foto: Archiv
Popisek: Věznice - ilustrační foto

Kapacitu věznice se tímto krokem podařilo zvýšit ze současných 1 152 na 1 207, tedy o 55 míst při standardním ubytování čtyř metrů čtverečních na osobu. Při případném ubytování na třech metrech na osobu nabízí nový oddíl 77 míst.

„Vzhledem k přeplněnosti ve věznicích musíme rychle řešit rozšiřování ubytovacích kapacit. Intenzivně hledáme vhodné objekty v rámci České republiky a jednotlivé věznice se také snaží rozšiřovat kapacity v rámci možností jejich objektů, příkladem toho je právě plzeňská věznice, kde z málo využitých prostor vznikla ubytovací část,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

V nově vzniklém oddíle budou ubytováni odsouzení, kteří jsou zařazeni ve věznici s ostrahou a pracovně jsou zařazeni na pracovištích uvnitř věznice. Navýšenou kapacitu pak vedení věznice využije pro odsouzené zařazené do věznice s dozorem, kteří naopak budou zaměstnáni na pracovištích mimo věznici.

„Bohužel se dostáváme do stavu, který jsme zažívali před amnestií v roce 2013, kdy počet vězněných osob byl téměř 23 tisíc. K dnešnímu dni je v českých věznicích 22 517 vězněných osob a přeplněnost se pohybuje okolo 108 procent. Každé navýšení kapacit v rámci objektů věznic je pro nás v současné době důležité,“ řekl generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal.

Nový oddíl ve věznici na Borech je standardně vybaven společnou koupelnou, kulturní místností a stavebně oddělenou kuřárnou. Je zde také kancelář pro dva vychovatele, speciálního pedagoga a je samozřejmě zajištěna nepřetržitá dozorčí služba.

Náklady na rekonstrukci této části věznice činily necelý jeden milión korun. Na opravách se podílelo také 42 odsouzených, kteří celkem odpracovali 3 106 hodin. Zajistili výmalbu, opravu oken, výrobu katrů a zabezpečení oken, elektroinstalaci a úklid. Díky této svépomoci ušetřila věznice cca 150 tisíc korun. Další práce pak zajistily odborné firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …