Vláda: Diskuse u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv

11.12.2017 14:59

S nadcházejícím Mezinárodním dnem lidských práv uspořádala Sekce lidských práv Úřadu vlády ČR ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR setkání zástupců ministerstev a neziskového sektoru. Představily na něm doporučení a opatření Univerzálního periodického přezkumu OSN.

Vláda: Diskuse u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Zástupci Sekce lidských práv Úřadu vlády a Ministerstva zahraničí uspořádali toto setkání, aby posoudili udělená doporučení a zhodnotili způsob jejich naplňování.

Podle náměstkyně pro řízení Sekce lidských práv Martiny Štěpánkové je okruh doporučení velmi široký. „Dotýká se jak boje proti rasismu a xenofobii, tak romské integrace, inkluzivního vzdělávání, práv dítěte i cizinců, práv osob se zdravotním postižením i národních lidskoprávních institucí,“ řekla Štěpánková.

Účastníci setkání dlouze diskutovali o každém z doporučení a zajímali se také o to, jak se k jednotlivým doporučením postaví nová vláda. Velký důraz byl kladen na dodržování určitých hodnot ve společnosti. Zástupci neziskového sektoru se ztotožnili s nutností sjednotit systém péče o děti, stejně tak jako s legislativním stanovením věkové hranice tří let pro umisťování dětí do dětských domovů.

Zazněla i kritika nedostatečného přístupu cizinců k veřejnému zdravotnímu pojištění.

Univerzální periodický přezkum představuje mechanismus přezkumu ochrany lidských práv v Radě OSN pro lidská práva. Státy vzájemně hodnotí svou lidskoprávní situaci a udílejí si doporučení navzájem.
Stát výsledná doporučení přijme, případně je vezme na vědomí. Měla by je projednat příští vláda a do března 2018 představit na plénu Rady OSN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…