Vyšší důstojníci zakončili přípravu na působení v obtížně předvídatelném prostředí současného světa

30.01.2016 16:05

Bezpečnostní a obranná studia či teorie řízení a obranné plánování tvořily součást náplně prezenčního kurzu, který dnes převzetím osvědčení úspěšně zakončilo 23 vyšších důstojníků nejrůznějších složek Armády ČR. Kurz, jehož obsah a forma prošly v loňském akademickém roce zásadní proměnou, probíhal v rámci programu celoživotního vzdělávání v Centru bezpečnostních a vojenskostrategických studií, které je součástí Univerzity obrany.

Vyšší důstojníci zakončili přípravu na působení v obtížně předvídatelném prostředí současného světa
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Charakter vzdělávání v tomto kurzu představuje přechod mezi přípravou orientovanou na určitost a logiku a komplexnější přípravou zaměřenou na zvládání neurčitostí a mašinérie. Předpokladem vaší úspěšnosti byla schopnost upevňovat tvůrčí myšlení a také schopnost orientovat se v dnešním obtížně předvídatelném bezpečnostním prostředí,“ oslovil úspěšné absolventy před aktem slavnostního vyřazení rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl.

Velké nároky na promyšlené koncipování kurzu kladly dvě významné okolnosti – jednak probíhal za podmínek, kdy politická reprezentace nalezla konsenzus v posílení rozpočtových výdajů na obranu, na opačné straně však v době zhoršujících se možností vojensko-bezpečnostního vývoje. „O to více si cením skutečnosti, že z hlediska vašeho přístupu a výsledků je tento kurz hodnocen jako jeden z nejlepších v poslední době,“ uvedl dále Bohuslav Přikryl.

Nejlepších výsledků během kurzu dosáhl major David Batěk, starší důstojník specialista zpravodajského oddělení odboru vojskového průzkumu a elektronického boje MO, který získal Cenu rektora-velitele Univerzity obrany. Jeho Děkovný list pak obdržel kapitán Josef Jelínek z oddělení taktického simulátoru Centra simulačních a trenažérových technologií VeV-VA Vyškov.

Přizpůsobení obsahu a formy kurzů vyšších důstojníků a Generálního štábu současným potřebám proběhly v Centru bezpečnostních a vojensko-strategických studií pod vedením brigádního generála v záloze Františka Mičánka. Ten se dnes slavnostního vyřazení absolventů v roli ředitele centra zúčastnil pravděpodobně naposled. Na základě pondělního rozhodnutí Vojenského výboru NATO byl zvolen děkanem římské NATO Defence College a této prestižní funkce se ujme v letošním roce.

Přinesení bojového praporu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

11:46 ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

Dozvědět se o možnostech, jak co nejlépe ušetřit za energie, zkonzultovat pořízení fotovoltaiky či t…