Záměrně v zákulisí. Takové budou nové dokumenty České televize

18.03.2015 19:42

Pohledy do zákulisí dvou předních českých divadelních souborů, docusoap o práci špičkových lékařů i světově uznávaných českých archeologů nebo portrét slavného českého barda očima polské režisérky. Nové dokumenty České televize nabídnou inovativní přístupy k aktuálním i nadčasovým společenským tématům.

Záměrně v zákulisí. Takové budou nové dokumenty České televize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Nově připravované projekty dokumentární tvorby by se daly s trochou nadsázky označit za pohledy do zákulisí,“ uvádí ředitel vývoje pořadů a programových formátů Jan Maxa a vysvětluje: „Ať už je to zákulisí v pravém smyslu toho významu v dokumentárních cyklech Ypsilonka a Zázrak v Dejvickým, kde přineseme neobvyklé pohledy do života těchto výjimečných divadelních souborů, nebo to je exkurz do každodenní reality špičkových českých lékařů v seriálu Doktoři.“ Aktéry série zvoucí do zákulisí předních zdravotnických pracovišť a nahlížející pod ruce českým lékařským kapacitám, jsou neurochirurg Vladimír Beneš, kardiolog Petr Neužil a plastický chirurg Bohumil Zálešák. „Tři natáčecí týmy budou zaznamenávat život tří oddělení,“ prozrazuje Petr Kubica, v jehož tvůrčí producentské skupině projekt vzniká, a doplňuje: „Budou sledovat běžné situace oddělení, hovory mezi lékaři, personálem, pacienty i to, jak lékaři komentují situaci, sdílejí své názory, vtipkují… a jak pracují. Tvůrci budou usilovat o to, aby se sledovaným osobám dostali co nejblíže k tělu. Cílem je ukázat, co obvykle zůstává skryto.“

Ve stále oblíbenějším žánru docusoap je zpracován také další z připravovaných projektů, Dokud nás víra nerozdělí, o životě v páru, kde je každý rozdílného vyznání. Z klasických dokumentů se připravuje dokumentární portrét významného českého barda Bratříček Kryl polské režisérky Krystyny Krauze, v moderním akčním cestovatelském pojetí pak Velehory Hedvábné stezky. Martin a Karel se v něm vydají na osmiměsíční putování k vybraným pohořím, kde mají v plánu uskutečnit obtížné sjezdy v lyžařsky dosud málo prozkoumaných oblastech. Výstupy na nejvyšší hory různých pohoří budou přirozeným vyvrcholením každého dílu, v tom posledním se dokonce pokusí sjet i osmitisícovku.

„Dobrodružství archeologie by měl být zábavný seriál, který dokáže českou archeologii představit divákům jako cool podívanou,“ uvádí autorka Ivana Pauerová o dalším projektu České televize. Dokumentární seriál by měl nabídnout svěží a zábavný pohled do světa praktických archeologických výzkumů, které v různých světových lokalitách provádějí čeští archeologové.

Novinky obohatí také dokumentární tvorbu pro dětské publikum. Do tajů astronomie děti zasvětí pořad Teleskop, dobrodružství prožijí na expedicích s rybářem a cestovatelem Jakubem Vágnerem v pořadu S Jakubem v přírodě. „Dnešní děti ovládají dokonale počítače, virtuální svět i jiné moderní technologie. Mnozí dospělci pak hlasitě tvrdí, že děti nemají zájem o přírodu. S tímto tvrzením nemohu souhlasit. Ba naopak,“ tvrdí průvodce pořadem Jakub Vágner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…