Zaměstnanci Skupiny ČEZ věnovali již po šesté čas dobré věci

22.06.2013 18:35

Deset zaměstnanců Skupiny ČEZ se ve čtvrtek 20. června věnovalo na Chomutovsku dobré věci. V rámci takzvaných dobrovolnických dnů pomáhali v jeslích a mateřské škole Raduška občanského sdružení RADKA v Kadani a tradičně i v Dětském domově v Mašťově.

Zaměstnanci Skupiny ČEZ věnovali  již po šesté čas dobré věci
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Čas pro dobrou věc“, jak se správně projekt dobrovolnických dnů jmenuje, se napříč všemi lokalitami ČR, v nichž Skupina ČEZ působí, konal již po šesté. Jeho smyslem je to, že každý ze zaměstnanců, který si najde čas pro dobrou věc, může věnovat jeden pracovní den neziskovým organizacím, jež působí hlavně v sociální oblasti či se zabývají ochranou životního prostředí.

„Ať již to jsou domovy pro seniory, dětské domovy, sdružení zabývající se péčí o zdravotně postižené či správa nějaké chráněné oblasti a další. Naši zaměstnanci přitom plní zadané úkoly, které mají organizacím alespoň trochu odlehčit od jejich každodenních povinností a starostí. Prostě pomoci tam, kde je zapotřebí,“ vysvětluje smysl akce Simona Kaňoková, koordinátorka projektu „Čas pro dobrou věc“ ze Skupiny ČEZ. 

Naďa Chlíbková a Michaela Poláková z ČEZ Zákaznické služby z Chomutova a Jaromír Janský, technolog provozu z Elektrárny Tušimice například pracovali ve prospěch kadaňského občanského sdružení RADKA. „Jsme rádi, že k nám energetici zavítali už počtvrté. Je ovšem pravda, že jsme jich čekali více. Samozřejmě ale chápeme, že většina letošních dobrovolníků zřejmě zamířila do povodněmi postižených obcí, kde jich bylo více zapotřebí než u nás,“ konstatovala Hana Vodrážková, ředitelka sdružení. K tomu je nutné podotknout, že Skupina ČEZ uspořádala celkem šest dobrovolnických akcí na pomoc postiženým povodněmi, jichž se zúčastnilo 83 zaměstnanců. Poslední se přitom konal rovněž ve čtvrtek 19. června.

Podle dalších slov Hany Vodrážkové požádaly obě ženy o mytí oken v mateřince a muže o venkovní úpravu okolí. „Ve školce máme osmnáct vysokých oken a samozřejmě, že je musí jednou za čas někdo umýt. Řešíme to právě dobrovolníky, takže jsme rádi, že se do toho obě pustily. Pánovi jsme sice rovněž nabízeli, vzhledem k vedru, práci uvnitř, ale chtěl zůstat venku. Tak upravuje terén dětského hřiště a seká vysokou trávu na sportovním hřišti,“ poznamenala Hana Vodrážková s tím, že po obědě, kdy nastane největší vedro, zaměstná všechny tři v keramické dílně výrobou upomínkových předmětů. „Ty pak rozdáváme při různých příležitostech našim podporovatelům či dětem jako ceny v rámci různých soutěží.“

Jaromír Janský není, co se dobrovolnických dnů týče, žádným nováčkem. „Je už to můj pátý čas pro dobrou věc. Předtím jsem pomáhal hlavně v dětských domovech, a to ve Vysoké Peci a Mašťově. Letos jsem chtěl poznat jinou organizaci, která je nějak prospěšná svému okolí. Samozřejmě práce se od těch předchozích příliš neliší, vždy je manuální a taková, kterou lépe zvládají díky svým fyzickým možnostem muži,“ řekl technolog z tušimické elektrárny. „Chtěly jsme být jednou trochu jinak užitečné. Samy pochopitelně víme, co obnáší mytí oken. Jsme rády, že naše práce tak ušetří čas někoho jiného, který ho může věnovat jiné užitečné činnosti ve prospěch Radky,“ dodala Naďa Chlíbková za souhlasného přikyvování své kolegyně Michaely Polákové.

Tradičně dobrá nálada pak panovala v Dětském domově v Mašťově, i když letos sem přijela úplně jiná parta než v předchozích letech. „Respektive ona u nás byla, jenže už před měsícem, kdy probíhal Mezinárodní den firemního dobrovolnictví Give & Gain Day 2013. Měli jsme pro ni připravené různé údržbářské a zahradnické práce, včetně výpomoci při pečení koláčků. Dnešní sedmičlenná skupinka tak navazuje na tu předchozí dvacetičlennou. Z mužů jeden seká trávu a druhý bílí toalety a koupelny. Dvě ženy pečou tvarohové a makové šátečky na sobotní setkání s našimi přáteli a podporovateli domova. Ostatní pak lakují rámy dveří od pokojů a dalších zámeckých místností. Jako vždy, ať v květnu či nyní, vše probíhá k naší velké spokojenosti,“ kvitovala letošní hned dvojí pomoc Marie Kafková, ředitelka Dětského domova v Mašťově.

Programátor Libor Novák, který se na jeden den proměnil v malíře, byl na dobrovolnickém dni vůbec poprvé. „Jsem v ČEZ teprve krátce, takže jsem si chtěl vyzkoušet, jaké to je zúčastnit se v rámci společnosti i jiných aktivit než těch, co souvisejí s mou profesí. Pracuji sice v Praze, ale jsem z Ústí nad Labem. Má volba pomoci proto logicky padla na severní Čechy a dětský domov, neboť takováto zařízení nemají peněz nazbyt. Myslím, že jsou zde určitě rádi, že mohou ušetřit nějakou tu korunu za práci, kterou pro ně odvedeme my. Navíc já mám dobrý pocit z toho, že jsem opravdu udělal něco pro dobrou věc,“ konstatoval Libor Novák. Na jeho posledních dvou větách se přitom shodli i ostatní účastníci mašťovského času pro dobrou věc, kteří přijeli pomáhat nejen z nedaleké elektrárny Tušimice, ale i Děčína.  

Projekt firemního dobrovolnictví „Čas pro dobrou věc“ organizuje Skupina ČEZ od roku 2008. Jedná se o dlouhodobou spolupráci založenou na dobrovolnosti všech zúčastněných stran. Během předchozích pěti let se zapojilo téměř 1 700 firemních dobrovolníků, kteří pomáhali průměrně v 50 veřejně prospěšných organizacích ročně. Tato forma pomoci doplňuje firemní filantropii jako součást společensko odpovědných aktivit Skupiny ČEZ.

Společnost ČEZ jako největší firemní dárce získala v roce 2012 již podeváté ocenění „TOP Odpovědná firma“ v kategorii Největší dárce. V soutěži pořádané platformou Byznys pro společnost si připsala také prvenství v projektové kategorii Nejangažovanější zaměstnanci za zapojování zaměstnanců do podpory veřejně prospěšného sektoru a aktivní podporu jejich angažovanosti v dané oblasti.

Více informací naleznete na: www.cez.cz, www.nadacecez.cz, www.cezregionum.cz, www.cs-cz.facebook.com/CEZlidem

Informace o veřejně prospěšných organizacích:

Dětský domov Mašťov – školské zařízení s jídelnou nabízí ústavní výchovu pro děti a mládež. S náhradní rodinou zde vyrůstají děti, které nemohou být vychovávány ve vlastní rodině a nebyly zařazeny do programu osvojení. Celková kapacita zařízení je 34 dětí žijících v samostatných bytových jednotkách. V současné době žije v domově 30 dětí, z nichž mnozí jsou už starší15 let.

Radka, o. s. – je zkratka pro občanské sdružení RODIČE A DĚTI KADANĚ, které pořádá zájmové kroužky, věnuje se péči o životní prostředí a nabízí poradenství a pomoc rodinám v krizových situacích. Provozuje sociální, mateřské, vzdělávací, dobrovolnické a plavecké centrum a také jesle a mateřskou školu RADUŠKA pro 30 dětí. Pravidelně organizuje příměstské tábory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…