Zástupci „pétépáků“ z celé republiky se sešli v Pardubicích

27.08.2015 14:27

Zástupci Svazu Pomocných technických praporů (PTP) z celé republiky se dnes sešli v Pardubicích. Zasedala tu ústřední rada svazu, který zastupuje bývalé příslušníky PTP. Pozdravil je i 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Zástupci „pétépáků“ z celé republiky se sešli v Pardubicích
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Zástupci „pétépáků“ z celé republiky se sešli v Pardubicích

„Svoboda, ve které žijeme, je i vaše zásluha,“ připomněl Roman Línek ve svém pozdravu bývalým „pétépákům“. „Pardubický kraj podporuje činnost Svazu PTP od svého vzniku, ať už jde o bezplatnou přepravu v autobusech nebo zdravotní a sociální pomoc. Jsme si vědomi, že touto podporou sami získáváme,“ dodal náměstek Línek a popřál všem přítomným především dostatek energie a radosti ze života.

Jan Decker s Romanem Línkem


Jan Decker, předseda Svazu PTP, poděkoval Pardubickému kraji za podporu a varoval před možným návratem totality: „Odpustit je naše povinnost, ale zapomenout ne. Kdo zapomene, vystavuje se nebezpečí, že se historie bude opakovat.“

Pomocné technické prapory (PTP) či Vojenské tábory nucených prací (VTNP) byly útvary Československé lidové armády, které v letech 1950–1954 fungovaly pro internaci a převýchovu tzv. politicky nespolehlivých osob, podléhajících tehdejšímu brannému zákonu.

Důležitým důvodem jejich vzniku bylo i zajištění levné pracovní síly pro vybraná hospodářská odvětví. Byly tak nástrojem perzekuce a pracovního vykořisťování nepohodlných osob. Fungování PTP nemělo oporu v československých zákonech, ani mezinárodním právu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…