Zkoušku orchestru s Alicí Nellis, Markem Ebenem a Českou filharmonií natočila Česká televize

28.04.2014 19:00

Zákulisí velkých koncertních vystoupení, průběh zkoušky jednoho z nejlepších evropských hudebních těles, krásy klasické hudby a i něco navíc zachytila Česká televize v rámci edukativního koncertu České filharmonie. Spojily se v něm výrazné osobnosti z různých oblastí kulturní scény, Marek Eben, Jiří Bělohlávek a Alice Nellis. Díky memorandu, které Česká televize loni uzavřela s Českou filharmonií, nepůjde o jediný projekt, ve kterém se obě instituce spojí. Už letos nabídne Česká televize divákům pět velkých koncertů, v květnu například zahájení Pražského jara.

Zkoušku orchestru s Alicí Nellis, Markem Ebenem a Českou filharmonií natočila Česká televize
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Edukativní koncert, který Česká televize natočila v pražském Rudolfinu, má mladým i dospělým posluchačům a divákům nejen netradiční formou přiblížit klasickou hudbu, ale i poodhalit to, co návštěvníci koncertního sálu obvykle nevidí ani neslyší. Tedy jak probíhá zkouška orchestru, jaké to je dirigovat Českou filharmonii i nakolik je partitura dogmatická. Dialog Marka Ebena s šéfdirigentem České filharmonie Jiřím Bělohlávkem doplní vybrané hudební ukázky, například skladby Antonína Dvořáka či Josefa Suka, v podání českých filharmoniků.

„Na koncerty s výkladem se filharmonici i já osobně velmi těšíme. Večery mají díky Marku Ebenovi a pohotovým hudebním reakcím našich hráčů bezprostřední atmosféru. Každý koncert je trochu jiný a některé situace vznikají improvizovaně přímo na pódiu. Proto jsme šťastni, že se Česká televize rozhodla tyto báječné okamžiky zachytit a zprostředkovat svým divákům,“ říká šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek.

Program pro Rudolfinum ve spolupráci s Jiřím Bělohlávkem a Markem Ebenem scenáristicky a režijně připravila Alice Nellis.

„Chceme divákům kulturního kanálu ČT art zprostředkovávat to nejlepší, co česká hudební scéna nabízí. Edukativní koncert v podání České filharmonie v sobě spojuje špičkovou kvalitu, originální zpracování i moderně pojatou kulturní osvětu a nadhled. Tedy přesně to, co od našeho programu diváci očekávají. Dosavadní spolupráce s Českou filharmonií formou memoranda je navíc velmi přínosná, a proto bychom ji rádi v budoucnu ještě více rozšířili,“ podotýká programový ředitel ČT art Tomáš Motl.

Díky memorandu již letos Česká televize divákům nabídla přímý přenos novoročního koncertu. V květnu bude následovat zahajovací koncert Pražského jara, poté červnový koncert Open Air z Hradčanského náměstí, zahajovací koncert 119. sezóny České filharmonie a jedná se i o možnostech natočení slavné České mše vánoční Jakuba Jana Ryby v průběhu Vánoc. V rámci memoranda se Česká televize podílela také na jednom z největších projektů na půdě klasické hudby, kompletní nahrávce všech symfonií Antonína Dvořáka Českou filharmonií pod taktovkou Jiřího Bělohlávka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správy železnic: Po pravém břehu Labe se pojede rychleji, zruší se všechny přejezdy

7:02 Správy železnic: Po pravém břehu Labe se pojede rychleji, zruší se všechny přejezdy

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektan…