Zoo Liberec: Máme opět mládě orlosupa bradatého

14.02.2015 20:06

Stejně jako v minulém roce se našim chovatelům z úseku ptáků podařilo odchovat mládě velmi vzácného dravce - orlosupa bradatého (Gypaetus barbatus aureus). V letošním roce se jedná o teprve druhé mládě tohoto druhu narozené v evropských zoologických zahradách.

Zoo Liberec: Máme opět mládě orlosupa bradatého
Foto: wikipedia
Popisek: Zoo Liberec.

Vejce bylo odebráno rodičům 27. ledna a na poslední fázi vývoje vč. vyklubání umístěno do inkubátoru. Tam přišlo na svět 9. února, a zde je také od té doby rozkrmováno (myší holátka). Pokud nenastanou komplikace, vloží jej ošetřovatelé už brzy zpět pod orlosupí rodiče. Těmi jsou Pišta a Božena - nejproduktivnější pár dospělých orlosupů v Liberci. Novým potomkem přispěli k tomu, že se v ZOO Liberec aktuálně nachází nejvíce orlosupů bradatých v její historii. Kromě dvou párů a nového přírůstku najdeme v libereckých voliérách i loňské mládě, které by mělo být v rámci reintrodukčního programu vypuštěno ve španělských Pyrenejích. Stejný osud pravděpodobně potká i čerstvě narozeného jedince. Již nyní je proto evidován v evropské plemenné knize. V libereckém chovu se jedná již o 15. mládě, z nichž 12 bylo vypuštěno zpět do přírody (italské Alpy, francouzské Alpy, španělské Pyreneje).

Orlosup bradatý je zapojen do Evropského záchovného programu (EEP), a požívá tedy nejvyššího stupně ochrany. Globální populace (především euroasijská) podle odhadů dosahuje 2000 až 10000 jedinců, což odpovídá zhruba 1300 až 6700 dospělým kusům. V Evropě naproti tomu vědci odhadují jen asi 300 až 700 hnízdících párů a maximálně 2100 jedinců.

Vyskytuje se už jen na několika horských místech Evropy, Střední Asie a Afriky.

Obývá výšky až 4000 m n. m., v zimních měsících sestupuje do 500 - 800 m. Dosahuje délky až 115 cm, s rozpětím křídel 280 cm. Váží 5 - 7 kg. Hnízda si buduje během prosince a ledna v malých jeskyních na skalnatých útesech nebo v hlubokých roklích s příkrými svahy. Žije v trvalých párech. Samička snese 1 - 2 vejce, která zahřívá 55 - 58 dní. Orlosup bradatý je mrchožroutem, jako jediný dravec se až z 90% živí kostmi. Ty shazuje z výšky na skály, aby se rozbily a jedinec se dostal k morku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…