Krejčíř „zlobil“ i v JAR, stojí tam před soudem. Fingoval rakovinu, mluví se i o vraždách

16.04.2012 11:33

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř dnes opět stane u jihoafrického soudu. Tamní úřady ho totiž viní z pojistného podvodu. Na základě údajně zfalšované lékařské zprávy měl připravit pojišťovny Liberty Life a Discovery Healthcare o 10 milionů korun. Krejčíř to považuje za spiknutí a hodlá se i nadále bránit všemi legálními prostředky, a to i před vydáním do Česka.

Krejčíř „zlobil“ i v JAR, stojí tam před soudem. Fingoval rakovinu, mluví se i o vraždách
Foto: geoafrica.com
Popisek: Uprchlý zločinec Radovan Krejčíř, který se skryl v Jihoafrické republice

Krejčíř plní titulní stránky zdejších deníků už od roku 2007 a jeho jméno tu znají prakticky všude.  „Přiletěl do JAR a na základě zatykače Interpolu byl okamžitě zadržen. Navíc se rychle rozneslo, o koho jde, tedy o uprchlíka, který je doma spojován s vysoce postavenými českými politiky. K tomu ještě způsob jeho úniku, tedy přes Seychely. No a pak se o něm začalo stále více mluvit i v souvislosti s naším podsvětím, jak je do něho zapleten a jaký má vliv," říká Mandy Wiener, která se Krejčířově kauze věnuje od samého počátku. 


Ona sama ale podotýká, že dosud se neobjevily žádné jasné důkazy o tom, že by se Krejčíř dopustil zločinů, ze kterých je obviněn, nebo, jak někteří spekulují, byl zodpovědný z podílu na několika vraždách.  Jeho jméno se totiž často skloňuje i v souvislosti se zabitím krále striptýzových klubů Lolyho Jacksona nebo německého podnikatele Uwe Gembaly, který zmizel v únoru 2010 po příletu do Johannesburgu a posléze byl nalezen mrtvý. 


Jihoafrická policie má Krejčíře v merku


Policie je ale jiného názoru. „Když někdo vstoupí do cizí země, jednou z věcí, se kterou souhlasí, je, že musí respektovat místní zákony. To ale pan Krejčíř nedělá. On zákony JAR nedodržuje," tvrdí mluvčí speciální policejní jednotky, takzvaných Jestřábů, McIntosh Polela. Jak dodává, Krejčíře nyní vyšetřovali ve dvou závažných případech. „Jedním z nich je korupce, kdy se pokusil, respektive podvedl pojišťovny, a připravil je tak o 4,5 milionu randů, tedy asi 10 milionů korun, a vše nyní řeší soud. Druhým je ozbrojená loupež v Pretorii, přesto je Krejčíř na svobodě, protože byl propuštěn na kauci. Na to má ale podle ústavy právo." 


Sám Radovan Krejčíř vše odmítá. „V žádném případě vinen nejsem a věřím, že takto rozhodne i soud. Myslím si, že připadají v úvahu jen dvě varianty, a to, že buď obžaloba zruší sama celé obvinění ještě před začátkem soudu, anebo soud proběhne a rozhodne s verdiktem nevinen. Půjde jen o to, jak moc se bude chtít obžaloba ztrapnit,“ prohlásil Krejčíř pro Český rozhlas s tím, že jde o spiknutí a v případě osvobození se bude bránit soudní cestou.  „Samozřejmě bude z mé strany následovat požadavek osobní zodpovědnosti všech aktérů, kteří se na tomto vykonstruovaném obvinění podíleli, včetně uplatnění náhrady škod,“ dodává Radovan Krejčíř, který je stíhán i v České republice a ve dvou procesech byl navíc odsouzen v nepřítomnosti na šest a osm let vězení. 


S agentem MI5 v patách 


Člověkem, který je však 100 procent přesvědčen o jeho vině a nekompromisně po něm, jak se říká, jde, je expolicista a bývalý agent MI 5 Paul O´Sullivan.  „Krejčíř má dost prostředků na to, aby uplácel a stejně tak si najímal velmi drahé právníky, kteří mimochodem také porušují zákon. Tím pádem se stále pohybuje na svobodě, ale do prosince už bude za mřížemi," je přesvědčen soukromý vyšetřovatel Paul O´Sullivan, který podle vlastních slov dělá maximum proto, aby byl Krejčíř odsouzen a v okovech vrácen do České republiky.  „Je to kriminálník, prchá před spravedlností v České republice a já vůbec nepochybuji o tom, že se dopustil zločinů, ze kterých je obžalován. Krejčíř sem přišel s příběhem, že český kabinet je tím typem vlády, která trestá své občany, pokud s ní nesouhlasí, a proto hledá politický azyl. To celé je ale výmysl," zdůrazňuje Paul O´Sullivan. 


Neskrývá přitom, že spolupracuje s českými úřady na dopadení Krejčíře, navíc se prý ocitl na jeho údajném „seznamu smrti". Radovan Krejčíř to však označuje za jeden velký nesmysl.  „Já si myslím, že pan O´Sullivan je nemocný člověk, který by měl vyhledat odbornou lékařskou pomoc,“ podotýká Radovan Krejčíř. 


Bez ohledu na to ale jihoafrická policie věří, že Krejčíř bude odsouzen a poté se vrátí i do České republiky. „Fungovalo by to tak, že si nejprve odpyká svůj trest tady a pak ho posadíme na první letadlo směr Praha, " doufá mluvčí speciální policejní jednotky McIntosh Polela. 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …