Rath: Lékaři hazardují. Možná nebude cesty zpět

05.01.2011 20:51

Výpovědi lékařů jsou podány, ale jak naznačil středočeský hejtman David Rath (ČSSD), pro některé lékaře možná už nebude po podání výpovědi cesty zpět.

Rath: Lékaři hazardují. Možná nebude cesty zpět

ParlamentníListy.cz se hejtmana Ratha zeptaly, zda si on jako lékař myslí, že je v pořádku vzít si ve chvíli, kdy je peněz málo, pacienty jako rukojmí. Pan hejtman nám odpověděl: „Takto položenou otázku považuji za nekorektní, neboť peněz bylo a bude málo a nikdy nezažijeme dobu, kdy bude peněz dost. S touto logikou by nemohl dát nikdy nikdo výpověď."

Už odešel - do politiky

Také nás zajímalo, zda by pan doktor Rath pod heslem „náš exodus, váš exitus" také odešel: „Heslo je drsné, ale někdy může být i pravdivé. Korektně musím poznamenat, že jsem nemocniční medicínu opustil před mnoha lety a odešel jsem do veřejného života, a ponechal si pouze část úvazků v ambulantní sféře. To bych možná neudělal, pokud bych v nemocnici měl příjem odpovídající třeba příjmům mých přátel lékařů v Německu a velké Británii."


Výpovědi mohou být hazard

ParlamentníListy.cz se také zeptaly pana hejtmana, jestli nemohou být výpovědi pro samotné lékaře i hazardem: „Podat výpověď je skutečně docela riskantní záležitost, pokud nemáte současně zajištěnou jinou pozici, která vám vyhovuje více. Osobně bych nikdy neorganizoval akci, která by mé kolegy dostala do situace, že mohou zůstat sami bez práce," hodnotí práci odborových vůdců středočeský hejtman.

Dříve bylo lépe

Pokud od Nového roku někdo sám podá výpověď, nemá nárok na souběh podpory v nezaměstnanosti a odstupného. Nebyl to tedy záměr vedení některých nemocnic? „Vedení nemocnic bych nepodezíral, hodně záleží, zda se v příslušné nemocnici najde dost odhodlaných, kteří se do takové akce pustí. To souvisí například i s počtem mladých lékařů, kteří skutečně mají dost těžké podmínky. Tito začínající lékaři jsou často v pozici, že mají pocit, že nemohou nic ztratit. Mají plat 16 tisíc a atestaci mohou složit jen velmi obtížně. Jsou na tom podstatně hůř, než jsme na tom byli před 20 lety my. Také jsme měli malé platy, ale systém atestací fungoval jednoduše a dobře, tak jsme měli alespoň profesní perspektivu," zavzpomínal pro ParlamentníListy středočeský hejtman MUDr. David Rath.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…