Heger: Se zdravotními rady jsme probrali připravenost krajů

14.02.2011 15:53

Ministr zdravotnictví Leoš Heger stále jedná se zdravotními rady z jednotlivých regionů, jak po možném odchodu lékařů zajistit co nejvíc péče. V průběhu schůzky ale vystoupil před novináři a řekl, že už s rady „vyceziloval“ strukturu informací se záchrankami kraje, aby byla možná kooperace mezi nimi.

Heger: Se zdravotními rady jsme probrali připravenost krajů

„Domníváme se, že ministerstvo zdravotnictví bude zřizovat informační centrum, a gró těch informací bude poskytované nemocnicím, v případě, že nedojde k dohodě mezi zástupci ministerstva zdravotnictví a odboráři," zmínil dnes Heger.

Také podotkl, že s překvapením zjistil, že mezi vedením krajů a některými nemocnicemi nebyla dosud navázána jakákoliv kooperace. „To je pro mne překvapením. Je to taková drobná inventura, co se musí napravit, aby štáby, které vznikly na úrovni regionů, fungovaly. Každý tento systém, i když pracuje na svých úkolech, tak musí být dobře koordinován," uvedl Heger.  

Dále zmínil, že lékaři, kteří budou léčit pacienty za kolegy, kteří podali výpověď a také po 1. březnu odejdou, budou chráněni v případě stížnosti pacientů. "Bude to stejné, jako když nyní pracují za mimořádných podmínek, například na ulici, když se někomu udělá nevolno," uvedl Heger. Taková pravidla jsou podle něj ve stavu krajního nebezpečí možná.

"Jsme si vědomi, že budou enormně přetěžováni, že budou v rámci dohod na základě svého souhlasu využívání i v jiných regionech, než ve kterých působí. Proto jim  chceme tímto způsobem poskytnout ochranu," dodal k tomu náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek. Ministerstvo podle něj poskytne těmto lékařům právníky, kteří je v případném soudním sporu s pacienty budou hájit.

Rozbor určité odpovědnosti bude prý obsažen až v nových zákonech, kde by se mělo přímo specifikovat, co je to stav krajní nouze.

Jednala již Bezpečnostní rada

Dnes ráno již jednala Bezpečnostní rada státu. Projednávala vedení záchranných akcí v krajích a kooperace s hejtmany. Premiér Petr Nečas poté sdělil, že nenavrhne vyhlášení krize nebo nouze kvůli odchodu lékařů. Podle Nečase se situací ve zdravotnictví bude vláda zaobírat i na středečním zasedání vlády a stát stále pracuje na přípravě krizových plánů.

"Všechna krizová opatření jsou však jen preventivní. Dáváme přednost dohodě. Stát ale udělá vše, aby byl na krizový vývoj připraven," zmínil Nečas. Také zdůraznil, že vláda doktorům z rozpočtu nepřidá ani korunu. „Přes to nejede vlak," konstatoval.

Klíčové bude až jednání s odbory

Očekává se, že klíčové bude až podvečerní jednání s odboráři, kde se vzájemné požadavky obou táborů vyjasní. Dnes by tak již mělo být jasné, zda lékaři z nemocnic skutečně odejdou. Mohla by ale tomu zabránit dohoda mezi ministerstvem zdravotnictví, Lékařským odborovým klubem a Českou lékařskou komorou. Dnes by ji přítomné strany měly podepsat. Bude v ní kromě jiného uvedeno, že na platy lékařů půjdou pravděpodobně celé dvě miliardy korun. Doktoři je navíc dostanou v tarifech, jak chtěli, a ne v odměnách.

Ministr Heger ale po posledním jednání v pátek řekl, že spor o výši platů pořád trvá. „Zůstala nerozřešená část platová, kde Lékařský odborový klub zůstává na stanovisku přidání lékařům v částkách mezi osmi a dvanácti tisíci měsíčně. Na naší straně zůstává ten původní návrh v částkách pět až osm tisíc měsíčně podle kvalifikace lékaře," vysvětlil Heger.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…