Přísný stát chce dostat invalidy zpět do zaměstnání. Šetří se

16.07.2011 20:32

Další z mnoha úsporných opatření vlády se tentokrát dotkne invalidů a dlouhodobě nemocných. Podmínky pro uznání důchodu se zpřísnily a mnoho lidí tak i po mnoha letech bude nuceno nastoupit do práce.

Přísný stát chce dostat invalidy zpět do zaměstnání. Šetří se

Pacientské organizace a právní poradny zaznamenávají stále více dotazů ohledně invalidních důchodů.

„Tuto práci dělám 13 let, ale nepamatuji tolik otázek, kolik jich je na invalidní důchody letos a kolik jsem jich řešila už loni," říká serveru iDnes.cz advokátka Věra Dreslerová, která vypomáhá v bezplatné poradně Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

Podle slov Dreslerové se lidé častěji uchylují i k žalobám. „Dřív jsem radila se třemi, teď jich je třeba i deset do měsíce," dodává.

Lékaři jsou nepříjemní

Problém s opětovným přiznáním důchodu má i Veronika Zemanová (43) z Prahy, která trpí roztroušenou sklerózou. Při léčbě jí selhaly ledviny a navíc se přidaly deprese a částečné ochrnutí tří končetin. Po šestnácti letech jí úřady odebraly část invalidního důchodu.

„Posudková lékařka byla hodně nepříjemná. Se slovy ´bohužel jste se nám překlopila do druhé skupiny´ mi podala bez vyšetření k podpisu předem připravený posudek. Dál se se mnou bavit nechtěla," vzpomíná na svou zkušenost Zemanová. Je přesvědčena, že úřady nejednaly správně.

„Při pravidelné kontrole mi vůbec lékařka nezohlednila onemocnění nadledvin. Řekla mi, že to na můj zdravotní stav nemá vliv a jestli s tím nesouhlasím, ať si dám námitku. Když jsem se v lednu odvolala, jiná lékařka mi zase jako hlavní diagnózu napsala nadledviny," popisuje. Jako výsledek místo současných 7200 korun důchodu bude dostávat 4800. S rozhodnutím se smířit nehodlá a stejně jako mnozí další se obrací na soud.

Pacientské organizace vidí za situací změnu zákona z ledna 2010. Chyba podle ní ale je i na straně posudkových lékařů.

„Změnily se tabulky indikací. To, co v nich není striktně dáno, doktoři šmahem zametají pod stůl. Už nezkoumají, že to, čím lidé trpí, jde zařadit i někam jinam," vysvětluje.

Související:
Šlendrián úředníků stál invalidní ženu statisíce
A je to tady. Vdovám a sirotkům sebere vláda důchody, zuří ČSSD 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…