Odběry krve za peníze jsou nebezpečné dárci i příjemci, míní lékaři

17.07.2011 18:57

Za peníze se krev darovat nemá, je to nebezpečné pro dárce i příjemce transfuzí. Shodují se o tom ministerstvo zdravotnictví i odborníci. Bývalý ředitel firmy Diag Human Josef Šťáva je ale názoru opačného, nezaplacením za odběr krve prý stát okrádá dárce.

Odběry krve za peníze jsou nebezpečné dárci i příjemci, míní lékaři

Šťáva v rozhovoru se svým známým režisérem Janem Kačerem tvrdí, že za darovanou krev by se platit mělo. Vyrábí se z ní totiž plazma, která je velice drahá.


„Jednou se mě zeptal: Jak můžete podporovat dobrovolné dárcovství krve, když stát okrádá ty lidi? A já mu říkám: To je přece samozřejmé, že dám zadarmo krev. Ale víte, kolik z litru krve udělám plazmy? ptal se Šťáva. Ta krev, kterou vy dáte zadarmo, z toho je výrobek tisíckrát dražší, vysvětlil mi," uvedl v rozhovoru pro MfD Kačer.

Psali jsme:
Kauza Diag Human v Rakousku: Nic se neděje, říká právník ministerstva
SERIÁL ke kauze DIAG HUMAN: Jak to všechno začalo 
SLEDUJEME kauzu Diag Human  

Lékaři jsou proti. Placené dárcovství je nebezpečné

S jeho názorem nesouhlasí lékaři ani ministerstvo zdravotnictví. Podle jejich slov dárcovství za peníze ohrožuje dárce i příjemce krve.

„Dobrovolné a bezpříspěvkové dárcovství je nejbezpečnější pro příjemce transfuzí. Bezpříspěvkový dárce není finančně motivován k odběru, tudíž nemá tendenci zamlčet důležitá fakta o svém zdravotním stavu, která zvyšují riziko poškození jak jeho samotného, tak i příjemce," míní předseda Společnosti pro transfuzní lékařství Vít Řeháček.

„V komerčních plazmaferetických centrech, která poskytují finanční úhradu při odběru (nazývá se například kompenzace ušlého času, kompenzace nepohodlí a podobně), je významně vyšší záchyt hepatitidy C než u dárců v nemocničních zařízeních transfuzní služby, kde se odebírají krev a krevní složky bezpříspěvkově," dokládá Řeháček.

Související:
Bývalý majitel Diag Human se diví. Proč dávají Češi krev zadarmo?
Nečas varoval: O kauze Diag Human pssst. Už ani slovo

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina ví, že je vyřízená.“ Zadunělo z prestižního místa

8:05 „Ukrajina ví, že je vyřízená.“ Zadunělo z prestižního místa

Ukrajina ví, že je vyřízená. Tak zní titulek článku v prestižním britském listu The Telegraph. Popul…