Heger zažil v ČT peklo: Křičela na něj důchodkyně a Jílková vytáhla smrt

16.11.2012 6:34

Odbory si stěžují, že Ministerstvo zdravotnictví má v plánu rušit akutní lůžka a nereaguje na jejich žádosti o analýzy. Naopak ministr Leoš Heger soustavně čelí výzvám, aby opustil své křeslo. Přitom podle něj nejsou důvody odborářů oprávněné.

Heger zažil v ČT peklo: Křičela na něj důchodkyně a Jílková vytáhla smrt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Leoš Heger

„Samozřejmě nemám radost, že mě stále odvoláváte,“ řekl ministr v pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou na adresu šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové. Navíc jsou prý její žádosti ohledně analýzy rušení lůžek podivné – ještě před časem Lékařský klub sám hovořil o tom, že za neefektivitu českého zdravotnictví může nadbytek lůžek.

„Já jsem se snažila s panem ministrem opakovaně sejít,“ uvedla však Žitníková. „Já jsem se nedozvěděla, kam půjdou rodiče s dětmi třeba ze Žatce,“ vyzvala ministra. Podle něj jsou ale takové obavy zbytečné – jednak je dostupnost v ČR dostatečná, což dokazují například mezinárodní studie, a jednak restrukturalizace lůžek prý už v polovině republiky samovolně proběhla.

„Jeden problém je i dlouhověkost. Populace bude stárnout, a vy budete rušit lůžka,“ zapojila se do diskuze invalidní důchodkyně. „Jenže tady se budou rušit akutní lůžka. Kvůli lůžkům pro následnou péči,“ opravil ji ale prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Žena však pokračovala a uvedla příklad své známé – šla do nemocnice na operaci kyčle, ale poslali ji pryč. „Bylo jí řečeno, že pojišťovna jim neplatí, ať jde jinam. My jsme pacienti, ne turisti,“ osopila se na Leoše Hegera.

„Tak ti pacienti mohou jít do vedlejší nemocnice, to není o žádné turistice,“ odmítal ministr. Podle něj jsou holt některé nemocnice populární, a tak mají plno. „Tak nám dejte nějaký seznam!“ vykřikla invalidní důchodkyně. „Internet nemá každej, na náměstí vyvěsím papír,“ dodala jinou možnost.

.

Jak se ale později diskutující shodli, problém je spíše v lidech. Lékař by měl sám zjistit, do jaké nemocnice má pacient na operaci jet, což se v tomto případě údajně nestalo. „To je možné v té nemocnici? Já jsem to v životě nezažil, že bych tohle řekl pacientovi,“ kroutil hlavou lékař Vladimír Palička. Heger navrhl, že v takovém případě si má pacient na lékaře stěžovat.

Na to odborářka Žitníková navrhla, že by mohl Heger i šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák zveřejnit svá telefonní čísla. A lidé by jim volali, když mají nějaký takový problém. „To si myslíte, že pan ředitel Horák bude odpovídat všem pacientům?“ ptal se překvapeně.

Jenže podle Žitníkové Heger také tvrdil, že se zdravotníkům zvednou platy, ale nic se nestalo. „Já nevěřím, že pan ministr říká pravdu. Proto jsme ho vyzvali, aby odstoupil,“ řekla jednoznačně. To už ministr nevydržel. „Vaše oblíbená levice, když tady byla deset let u moci, tak mnohokrát zvyšovali finanční objemy nemocnic. A kde ty peníze jsou?“

Žitníková ale začala popisovat, jak se jí ozývají lidé, kteří si stěžují na české zdravotnictví. Například že se musejí brzy vracet z nemocnic bez doléčení. „Protože nejsou ta dlouhodobá lůžka. Tady to máme,“ nahrála ale Hegerovi na smeč. Právě kvůli nim se totiž zruší ta akutní, zopakoval. A co bude s personálem, který se bojí o svá místa? „Ten samozřejmě zůstane na místě, nebo bude muset dojíždět dvacet kilometrů,“ odpověděl. Šéfce odborů ale prý tato matematika nesedí – jak se na tom všem mají navíc ušetřit tři miliardy korun?

Do toho moderátorka Michaela Jílková předčítala příklad toho, jak se tlačí na jednodenní chirurgii, aby byla volná lůžka. „Propustili pacienta po operaci a on zemřel s propouštěcí zprávou v ruce na embolii,“ četla. „Paní Jílková, že lidé zemřou v této zemi, to se stává,“ vysvětloval Heger. „Na takovémhle jednom případu je nefér něco takového říkat,“ dodal s tím, že většina pacientů odchází z jednodenní chirurgie prý spokojená.

„Pacienti jsou pro vás akorát čísla a položky, nic víc,“ posteskla si důchodkyně. „Tady se pořád mluví akorát o penězích, je to byznys!“ dodala rozzlobeně s tím, že ohledně lůžek ji ministr vůbec neuklidnil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…