Senát podpořil zrychlení řízení o invalidních důchodech

13.10.2011 20:11

Senát ve čtvrtek večer podpořil novelu skupiny svých členů, která má za úkol zrychlit řízení České správy sociálního zabezpečení o námitkách proti snížení nebo zrušení invalidního důchodu. Podle návrhu by námitka měla odkladný účinek. Lidé by tak dostávali až do rozhodnutí o ní původní výši penze.

Senát podpořil zrychlení řízení o invalidních důchodech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát Parlamentu České republiky

Předlohu několika senátorů v čele s Miluší Horskou (KDU-ČSL) nyní posoudí výbor pro zdravotnictví a sociální politiku a ústavně-právní výbor. Předkladatelé upozorňují na to, že nyní, když nemá námitka odkladný účinek, se lidé mohou dostat do svízelné finanční situace. Řízení o námitce podle autorů trvá i déle než půl roku.

"Občan se tak ocitá po velmi dlouhou dobu ve stavu hmotné nouze a je nucen obracet se s žádostí o finanční podporu na orgány obce, čímž se náklady spojené s řízením o námitce výrazným způsobem navyšují," stojí v důvodové zprávě.

Lidem hrozí i zrušení nájemní smlouvy nebo jiné citelné následky, protože se mohou ocitnout zcela bez prostředků, dodali předkladatelé.

Roční výdaje správy sociálního zabezpečení by podle odhadů v důvodové zprávě vzrostly asi o 250 milionů korun. Správa prý tedy bude motivována rozhodovat o námitkách co nejrychleji. Autoři ale upozorňují na to, že se naopak sníží výplata dávek hmotné nouze a státní sociální podpory po dobu námitkového řízení.

Senátoři dnes také schválili uspořádání veřejného slyšení s názvem "Transformace sociálních služeb: naplnění práv osob s postižením". Uskuteční se ve druhé polovině listopadu.
První říjnová schůze Senátu, jejíž hlavní náplní bylo jednání o zákonech sociální, zdravotní a důchodové reformy, dnes skončila.


 

Senátoři dnes:

Čtětě také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…