VZP tvrdě zakročí proti neoprávněnému vybírání hotovosti od pacientů

13.02.2015 14:08

Všeobecná zdravotní pojišťovna se rozhodla pro nekompromisní postup v ojedinělých případech, kdy si lékař nechává od klientů platit i za péči, která je hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Pokud bude mít o takovém jednání důkazy, bude VZP nepoctivcům vypovídat smlouvy. Aktuálně se to týká gynekologa z okresu Žďár nad Sázavou.

VZP tvrdě zakročí proti neoprávněnému  vybírání hotovosti od pacientů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

V uvedeném konkrétním případě získala VZP od klientek informace, že gynekolog vybírá v hotovosti platbu 200 korun za preventivní prohlídku. Obdobně postupoval i u těhotných žen, od kterých vyžadoval ještě vyšší částky. Vždy šlo přitom o služby, za které neměly ženy platit nic, protože jsou hrazeny z veřejného zdravotní pojištění.

Klientky si na lékaře písemně stěžovaly a předložily i některé doklady, které jeho nezákonný postup dokazovaly. VZP gynekologa opakovaně upozornila, že postupuje v rozporu se zákonem, poškozuje klientky pojišťovny a zároveň i její dobré jméno.

Lékař však v protiprávním jednání, které je navíc i v rozporu se smlouvou mezi ním a pojišťovnou, pokračoval. Ředitel brněnské pobočky VZP proto na základě doložených důkazů zahájí právní kroky vedoucí k ukončení smluvního vztahu s uvedeným gynekologem.

„VZP věří, že drtivá většina lékařů je poctivá. Nemůžeme ale vyloučit ojedinělé excesy. V takových případech mohu slíbit, že VZP nebude tolerovat, aby její klienti byli nuceni platit za péči, která je hrazena z veřejného zdravotního pojištění,“ řekl ředitel Zdeněk Kabátek.

Aby mohla pojišťovna zajistit dodržování práv svých klientů, potřebuje k tomu jejich spolupráci. VZP proto uvítá, pokud jí lidé dají konkrétní a věcné informace, setkají-li se například s neoprávněným požadavkem na platbu za poskytnuté zdravotní služby.

Lidé by rovněž měli vědět, že na každou částku vybranou v hotovosti má lékař povinnost vystavit pacientovi pokladní doklad. Z toho musí být patrná nejen výše částky, ale především důvod, proč byla hotovost požadována. Pokud by takový doklad lékař nevydal automaticky, měl by o něj pacient požádat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…