Doprovodný zákon k zdravotnickým zákonům senátoři odmítli

12.10.2011 14:08

Zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zdravotních službách, zákona o specifických zdravotních službách a zákona o zdravotnické záchranné službě senátoři zamítli Pro zamítnutí bylo 35 senátorů.

Doprovodný zákon k zdravotnickým zákonům senátoři odmítli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Senát dnes vetoval i takzvaný změnový zákon k reformním zdravotnickým zákonům, tedy předlohám o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách a o zdravotnické záchranné službě.

Senátoři zamítli dnes totiž podle očekávání opoziční většinou dva ze tří takzvaných kodexových zákonů zdravotnické reformy. Jde o předlohy o zdravotních službách a o specifických zdravotních službách. S pozměňovacími návrhy vrátil sněmovně návrh zákona o zdravotnické záchranné službě. V něm chce ponechat současnou nejzazší dobu příjezdu záchranářů k pacientům a zavést odchodné pro záchranáře. 

Hlasování dnes:

Předlohy se tak vracejí do sněmovny. Vládní koalice v ní svou pohodlnou většinou s největší pravděpodobností senátní veta přehlasuje. Koalice už avizovala, že bude souhlasit s odchodným. Na odchodné ve výši až šesti měsíčních platů by proto nejspíše měli mít nárok záchranáři pod dosažení 50 let věku, pokud u záchranky pracovali alespoň 15 let.

Jak se poslanci postaví ke senátním změnám zákona o záchranné službě, není jasné. Vláda v předloze navrhovala prodloužit dobu až na 20 minut místo současných 15 minut. Podle senátorů by se tím ale zhoršila dostupnost zdravotní péče a tak s návrhem nesouhlasili. S ponecháním dojezdové doby 15 minut však nesouhlasil v Senátu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Zákon o zdravotních službách zamítla horní komora již minulý čtvrtek. Předloha vymezuje podmínky poskytování zdravotní péče a postavení státu, poskytovatelů péče a pacientů. Vláda chce, aby všechny tři reformní předlohy platily od začátku příštího roku.


Možná jste nečetli:

  • U odborníka zaplatíte i několik stovek, navrhuje Heger
  • Heger hodlá zvednout poplatky u lékaře
  • Poplatky nezvyšovat, ani nerušit. Osobní názor ministra
  • Poplatky jsou jen technickou záležitostí, uklidňuje poradce Zajac
  • Výdaje pojišťoven vzrostly o devět procent, příjmy byly menší
  • Šnajdr: Jestli bude Heger dobrým ministrem, bude jasné za rok
  • Horák: Pacienti nebojte se, VZP zatím peníze má
  • Projekt VZP za miliardu využívá 6 lékařů. Slovy šest

    Čtěte více:

  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: olb

    Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

    střelba na FF

    Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

    14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

    Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…