Cikáni se vysmívají většinové populaci, říká šéf Severočechů.cz

04.09.2011 15:30

František Ryba, předseda poměrně nového uskupení Severočeši.cz, které dělá starosti zaběhnutým partajím, čtenářům ParlamentníchListů.cz představil plány tohoto hnutí do budoucnosti. Jako velký problém, který je zvláště na severu třeba řešit, je nepřizpůsobivá romská menšina.

Cikáni se vysmívají většinové populaci, říká šéf Severočechů.cz
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ryba

Ryba vysvětlil, že uskupení vzniklo jako reakce na to, že lidem scházela strana, jež by řešila jejich problémy a kterou by chtěli volit, neboť současné strany jsou zprofanované. Severočeši.cz se nehlásí ani k pravici, ani k levici, ale spíše hledají pragmatická řešení a podporují je osobnosti i voliči z obou pomyslných názorových táborů.

Cikáni do práce

„Naší ideologií jsou konkrétní volební programy na úrovni obcí i kraje. Vytváříme programy z námětů a podnětů občanů. Na základě toho pak vytvoříme volební program, který je stručný, jasný, střízlivý a realizovatelný. Máme to těžší o to, že musíme skloubit názory lidí od leva a do prava, ale o to kvalitnější pak je pak ten program včetně jeho plnění, protože je všechno důkladně prodebatováno," řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Ryba.

Psali jsme: Byl členem KSČM. Tvrdě kritizuje Romy, Havla a Sudeťáky 

Ožehavým problémem je podle Ryba romská otázka, kterou je podle něho nutné řešit jak na celostátní, tak i na místní úrovni. „Na výkřiky typu Cikáni, jděte makat, je potřeba říci i to B, tedy kam mají jít makat, protože on je jen tak nikdo někam nevezme . Tady musí splnit svou úlohu stát. A jestli stát vyhazuje peníze za naprosté nesmysly a vytváří stomiliardový schodek, rozkrádají se státní zakázky, tak ve srovnání s tímto nebude vadit, když stát vyčlení dvě, tři miliardy na to, aby Cikáni mohli pracovat v těch profesích, které jsou vzhledem ke svému vzdělání schopni dělat," říká šéf Severočechů.cz.

Cikáni se vysmívají většinové populaci

Ryba se také vymezil proti různým lidskoprávním radilům a mudrcům. „Z ciziny nám chodí rady a výtky o tom, jak Cikánům neumožňujeme vzdělání a jak jim ubližujeme. Proti tomu se silně ohrazujeme, protože oni mají naprostý přístup ke vzdělání od mateřských školek po vysoké školy. Tam je problém, že oni se většinou vzdělávat nechtějí. Nechci je házet všechny do jednoho pytle. Jsou mezi nimi i ti, kteří to dotáhnou až k vysokoškolskému vzdělání, ale jsou to mizivá procenta. Bohužel dnes existuje spíše rasismus naruby, kdy je spíše potlačovaná většinová populace  a zvýhodňovány menšiny. Základním problémem je, že sami Cikáni musí začít chtít něco se sebou dělat," domnívá se František Ryba.

Čtěte také: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

Pokud jde o místní o a regionální politiku, tak je řešení podle něho složitější. „My tady s nimi žijeme desítky let, známe je velmi dobře a víme, jak to funguje či nefunguje. Lidem vadí na Cikánech tři základní věci. První je, že se Cikáni vysmívají většinové populaci. Ve chvíli, kdy jde normální člověk ráno do práce, oni sedí v křesílkách před barákama a hihňají se gádžům, že chodí makat, zatímco Cikáni nemusí. Zneužívají sociální dávky a podpory," zlobí se severočeský politik.

Romská kriminalita a devastace obydlí

Druhá věc podle něho je, že Romové zhoršují bezpečnost v oblastech, kde žijí. „Máte strach tam pustit děti ven, máte strach je pustit samotné do školy, obáváte se jít večer přes parčík. To jsou ty kriminální věci, kdy už od malých dětí po dospělé jedince jsou schopni různě obtěžovat, přepadávat, krást a podobně," vysvětluje Ryba.

K tématu: Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí

Třetím problémem je oblast bydlení. „Za vznikem Mostečané Mostu a Severočechů.cz stálo bytové družstvo Krušnohor. Cikáni jsou nepřizpůsobiví ve vlastním bydlení. Žijí si svým životem, který je obtěžující pro pracující lidi. Hrají dlouho do noci na kytary, řvou a povykují. Dále obrovský vandalismus a neschopnost cokoli udržet aspoň v nějakém pořádku a čistotě. Když normální lidé investují do rekonstrukce svých domů a bytů a okolní cikánské rodiny to tam začnou devastovat, je jasné, že je slušní lidé prostě nemohou mít rádi," dodal Ryba.

Čtěte také: Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není

Nepřizpůsobiví Romové ať žijí odděleně

Ryba příliš nevěří na to, že lze Romy začlenit do většinové společnosti. „To, co řeknu, nebude u některých lidí populární, hlavně u pseudohumanistických politiků, jednoznačně si myslím, že ta část cikánské populace, která není se schopná se přiblížit normálnímu životu většinové populace, musí žít někde ve vyčleněném prostoru a je mi jedno, jak tomu kdo říká, jestli předměstí, nebo ghetto, ale nedá se svítit, musí žít takto. Chceš-li žít svým způsobem života, který obtěžuje ostatní, tak si žij někde, kde neobtěžuješ," myslí si politik Ryba.

Čtěte také: Odvážný senátor: Seberte Cikánům dávky

„To, že se někdo rozhodl Cikány integrovat mezi bílou většinu, byl vůbec nejhorší nápad. Já speciálně jako ředitel velkého bytového družstva vím, o čem mluvím. Protože stačí jedna nepřizpůsobivá cikánská rodina v šedesátibytovém baráku a ten barák je pak zdevastovaný. Cikáni se s námi prostě nikdy nemůžou sžít. Sžíváme se s Cikány stovky let, poslední desítky let intenzivně, ale jejich integrace do většinové společnosti nefunguje. A nefunguje prostě proto, protože oni nechtějí. Většinová populace jim podmínky vytvářela, ale oni prostě nechtěli," dodal Ryba.

čtěte také:
Doubrava (S.cz): Společné řešení vyloučení Romů v rámci celé EU je neefektivní Varnsdorf po akci: Policie dav k Romům nepustila
Odsunout Romy, navrhl mládežník z ČSSD
Za Šluknovsko může vláda, říká opozice. Odpověď: Nejsou peníze
Nečas k Romům: Dávky už nebudou bez práce

Celostátní politické hnutí

Severočeši.cz plánují vytvoření celostátní zastřešení podobných uskupení, jako jsou oni, pod značkou Občané.cz. Pod značkou Občané.cz by politici kandidovali do celostátních institucí. „Ta jednotlivá uskupení jako Severočeši, Jihočeši, Východočeši, Severomoravané by byla víceméně nezávislá a integrujícím republikovým prvkem by byla značka Občané.cz. S tímto hnutím jsme se na tom dohodli," vysvětluje Ryba.

Psali jsme:
Romové chtějí práci a vzdělání, říká exministryně Džamila Stehlíková
Na Cikány armádu, vyzval senátor. Neberte jim dávky, žádá Pehe

Takováto sdružení již vznikla zatím na Plzeňsku, Liberecku, severní Moravě a nyní se jedná o středních Čechách, ale je snaha vytvořit strukturu ve všech regionech.

SLEDUJEME téma Romové

Občané.cz bývalého spolupracovníka Václava Klause Petra Havlíka byli vnímání jako pravicové uskupení. Ryba ale říká, že spíše, než aby se Severočeši.cz spoluprací s Havlíkem „zpravicovali", tak spíše Občané.cz budou spíše než na ideologii založeni na pragmatických řešeních.

Možná spolupráce se Suverenitou

„Pan doktor Havlík pochopil, že způsob politiky musí být více občanský, k čemuž se spěje i jinde, a že lidé už nevěří klasickým stranám a dělení na levici a pravici," doplňuje Ryba. Ten připouští, že Suverenita Jany Bobošíkové má podobné programové pojetí, a proto nevylučuje ani volební spolupráci, ale bude to ještě věc jednání. To by bylo spíše na celostátní úrovni. Do krajských voleb bude kandidovat uskupení pod značkou Severočeši.cz.

Psali jsme: Všechno špatně. Bobošíková nenechala na vládě nit suchou

„Pokud se budeme cítit dostatečně silní, půjdeme do voleb samostatně, pokud bychom cítili, že si budeme zbytečně přetahovat voliče, tak je možná společná kandidátka, ale nyní ještě nelze říct, jak to bude," dodal Ryba.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…