Obstrukce. Na tvrdé metody si musíme zvykat, říká Klausův tajemník

07.11.2011 13:50

Poslanci sociální demokracie několik dní svými obstrukcemi blokovali schvalování reformních zákonů v Poslanecké sněmovně a zákonodárci schůzovali mnohokrát do noci. Může taková strategie ČSSD pomoci nebo se naopak touto politikou před veřejností zesměšnila. ParlamentníListy.cz se ptaly pravicových osobností a politiků.

Obstrukce. Na tvrdé metody si musíme zvykat, říká Klausův tajemník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

„Na tvrdé metody parlamentního boje si musíme zvykat. Otázkou je spíš, zda existuje jasný cíl obstrukcí a zda má opozice nějaké alternativní návrhy, k jejichž realizaci by měla obstrukce napomoci. A já ty návrhy moc nevidím," uvedl pro ParlamentníListy.cz tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl. Prezident Václav Klaus nedávno obstrukční chování ČSSD silně zkritizoval.
  • Nedělní vývoj ve sněmovně ZDE 

Čtěte také: Klaus si dovolil na ČSSD. A strašně to schytal


Snížení reputace parlamentu

Podle premiérova poradce pro zahraniční politiku a lidská práva a ředitele pravicového Občanského institutu Romana Jocha česká veřejnost parlamentní proceduru filibuster, tedy obstrukce formou dlouhých projevů, nezná a nechápe. „Sociální demokraté si ani nepolepšili, ani příliš neuškodili. Jen dále snížili reputaci parlamentu u veřejnosti," míní Roman Joch.

Čtěte také:


Politolog a místopředseda správní rady pravicového think-tanku CEVRO Ladislav Mrklas se domnívá, že obstrukce na popularitě nikomu nepřidají, což si mohly vyzkoušet i jiné strany než ČSSD.

Psali jsme: Bárta je jednička. Vztyčil prostředník. Jako opilec, nechápe Dolejš


Trapné a nedůstojné jednání

„Veřejnost takovou taktiku nechápe, není to pro ni důstojné parlamentu. Na druhou stranu je to v celku legitimní forma opozičního chování. Na celé věci ale více než forma zaráží obsah. ČSSD si dobře uvědomuje, že reformy proběhnout musí, a přece se je snaží prezentovat jako katastrofu. Je to nezodpovědné, ale krátkodobě to může přinést body. A o to tady jde, zejména na prahu volebního roku," uvedl ParlamentnímListům.cz Ladislav Mrklas.


Podle poslance ODS Aleše Rádla sociální demokracie svou obstrukční strategii nedomyslela a nakonec ani nezvládla.

„Sociální demokracie tak podruhé prokázala po nepromyšleném a nedomyšleném vyslovení nedůvěry předchozí vládě Mirka Topolánka, že sleduje jen své sobecké stranické a krátkozraké zájmy na úkor zájmů této země. Blokovat z čirého rozmaru a bez schopnosti zformulovat vlastní řešení, je trapné a nedůstojné chování parlamentní opozice, která tím dává najevo jen neúctu k voličům a k tomu, jak byla na jedno volební období rozdělena politická odpovědnost parlamentních stran," řekl ParlamentnímListům.cz Rádl.

Čtěte také:


Šaškárna a cirkus

Jeden z prvních signatářů manifestu Akce D.O.S.T., konzervativní myslitel Jiří Hejlek, který je členem TOP 09, uznává, že obstrukce k parlamentarismu patří. „Je otázka, jak to v dnešní době lidé vnímají. Přívržencům sociální demokracie to zřejmě vadit nebude. Notoričtí nevoliči stejně chápou parlament jako šaškárnu. Osobně si myslím, že ten cirkus velký vliv na stranické preference nemá," dodal Hejlek.

Čtěte také: Páni poslanci, možná budete v knize rekordů. Stačí zažádat


Jak informuje Wikipedie, filibustering nebo také filibuster znamená velmi dlouhou řeč v zákonodárném sboru, jíž se menšina snaží zdržovat nějaké rozhodnutí většiny a donutit ji tak k novému jednání a kompromisu. Jedná se o techniku obstrukce.

Trocha historie

V Senátu USA - na rozdíl od Sněmovny reprezentantů - není délka senátorských vystoupení omezena a k usnesení o jejím zkrácení je třeba tří pětinová většina hlasů. Rekord délky jednoho projevu drží senátor Strom Thurmond z Jižní Karolíny, který 28. srpna 1957 mluvil bez přestávky 24 hodin a 18 minut, aby zabránil přijetí zákona, který měl usnadnit výkon volebního práva černochů. 15 hodin mluvil H. P. Long roku 1935 a v roce 1992 hovořil a zpíval A. D´Amato 15 hodin dokonce před televizními kamerami.

Čtěte také:


Jako obstrukce a nátlakový prostředek se ovšem nekonečné mluvení užívalo už v římském senátu a vyskytuje se občas také v britském parlamentu (H. Brougham mluvil roku 1828 bez přestávky šest hodin, J. Golding roku 1983 s přestávkami celkem 11 hodin).

Čeští poslanci podobně blokovali v 19. století jednání rakouské Říšské rady, stejně jako němečtí poslanci jednání Českého sněmu. V jiných parlamentech se k podobnému účelu používá například podávání tisíců pozměňovacích návrhů, v japonském parlamentu provokativní zdržování tajných hlasování a podobně. Slovo filibuster prý pochází z francouzského filibustier, což je zkomolenina holandského slova vrijbuiter a znamenalo původně piráta.

Dále čtěte:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…