Schváleno jako po másle. Po týdnu obstrukcí vláda zvítězila

06.11.2011 23:52

AKTUALIZOVÁNO Týdenní "peklo" ve sněmovně skončilo. ČSSD vyčerpala všechny obstrukční možnosti a sněmovna schválila všechny reformní zákony.

Schváleno jako po másle. Po týdnu obstrukcí vláda zvítězila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas řeční ve sněmovně

Po neuvěřitelném maratonu obstrukcí poslanců sociální demokracie Kateřina Klasnová (VV), která předsedala schůzi Poslanecké sněmovny v neděli ve 21:58 prohlásila: „Pro tuto chvíli jsme vyčerpali přihlášky poslanců se stanovisky klubů. Takže se ptám, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Končím tedy rozpravu, sama tomu nechci věřit....,".

Následoval potlesk, po kterém si ODS vyžádala šedesátiminutovou pauzu na setkání svého poslaneckého klubu. 

Po přestávce se slova ujal šéf klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. Upozornil na údajně nelidské dopady reforem, které prý povedou ke zchudnutí značné části občanů a k nárůstu extremismu. Rozloučil se slovy, že ČSSD už vyčerpala svůj prostor k blokování reforem a je smířena s tím, že projdou. Zavazuje se je však změnit.

V době před půlnocí sněmovna bez problémů odhlasovala schválení všech zákonů vrácených Senátem v původní verzi. Mezi nimi zákon ustavující veřejnou službu pro nezaměstnané či zákon o zdravotních službách.

Schůze byla zakončena krátkým potleskem, poslanci ODS se ještě sešli na krátkou poradu klubu, která podle jeho šéfa Zbyňka Stanjury nebyla povinná.


Zaorálek vytáhl učitelku a bratra s prasklou cévkou

Po třetí hodině osvěžil prostředí opět místopředseda ČSSD a sněmovny Lubomír Zaorálek. Nejprve burácel od řečnického pultu na obranu těch, kteří celý život pracovali a teď budou muset v rámci získání podpory v nezaměstnanosti nastoupit veřejnou službu.

Na pomoc si vzal nejprve imaginární případ staré učitelky češtiny a dějepisu, která skončí s koštětem v ruce. "Pak Kalousek tady řekl, že on sám by se práce nebál. Kecy, přátelé, kecy! Nakonec jí někdo strčí do rukou metlu nebo koště a řekne: Budeš v tomhle městě, kde celý život žiješ, zametat. A ona se stydí jít prostě před všemi zametat," řekl.

Sobotní vystoupení:
Zaorálek: Ministry vlastně vůbec nezajímá, co jim opoziční poslanci říkají

Další příklad zoufalého člověka si našel Zaorálek ve svém okolí.

"Já mám bratra, který má více než 70% ztrátu sluchu. Prostě se to stalo, že když se rodil, tak mu praskla cévka v mozku. A jedna ta pitomá cévka prasklá v mozku, vím, co to znamená. A on se vyučil nástrojářem a práce pro něj moc znamenala. A do deseti let přišel o práci. A on mi řekl: Víš co, já ti na to kašlu. Já jsem v tom pitomym socialistickým režimu měl aspoň práci," zahřmel ostravský politik sněmovnou.

Celý Zaorálkův projev ZDE

"My tady zastupujeme armádu těch, kteří vědí, že z toho, co tady prosazujete, jim nic dobrého nekouká. To není obstrukce, protože chceme dělat nějaké divadlo!," zakončil Zaorálek.

Čest pravice hájil poslanec ODS Michal Doktor, který vynadal Zaorálkovi, aby se omluvil svému bratrovi za to, že utratil stovky tisíc z veřejných peněz za vrtulníkové lety mezi Prahou a Ostravou. Rovněž mu důrazně připomněl, že rodinnému příslušníkovi by měl pomoci především on sám.

Poté vzrušeně vystoupil jinak klidný premiér Petr Nečas. "Pánové a dámy ze sociální demokracie mohli řešit problémy babiček, staré učitelky či svých bratrů, ale to by se nesměli flákat! Když se projednával zákon o podpoře v hmotné nouzi, slyšeli jsme za dvě čtení celkem tři příspěvky ze strany sociální demokracie. Tři příspěvky, devět minut! A teď nám tady pan Zaorálek brečí," rozkřikl se Nečas.

Poslanec TOP 09 František Laudát reagoval na sociálnědemokratické recepty a alternativní řešení vzápětí: "Na vládu ČSSD bude veřejnost čekat tři roky, ale pak toho bude 50 let litovat."

Mezi řečníky nedělního odpoledne nechyběli ani Lubomír Zaorálek nebo Miroslav Váňa. Například podle Váni si vláda zahráva s ohněm a zavádí robotu 21. století. "Oheň vášní poškozených touto vaší politikou neuhasíte," zdůrazňoval Váňa.

Později se vyjadřoval k tomu, že by si nezaměstnaní podle vládních návrhů měli hradit 10% ceny rekvalifikačního kurzu. "Když někdo přijde o práci, je to pro tu rodinu stejná tragedie, jako když jí někdo zemře. Najednou se před vámi všechny dveře zavřou a vy můžete klepat, klepat, klepat... A nikdo vás nechce," řekl.
Když později robustní poslanec Váňa hlasitě vykřikoval, že vláda pošlapává práva postižených, předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová nevydržela.

"Prosím, pane poslanče a i vás všechny, abyste snížili zvukovou hladinu. Je to tu opravdu k nevydržení! Pokud se spolu chcete bavit, tak odejděte," reagovala na hluk z řečniště i ze sálu.


Rozšiřujeme příkop mezi politikou a obyčejnými lidmi  

Tématem ranní rozpravy se ve sněmovně staly bezpečnostní opatření před její budovou. Konkrétně zátarasy a posílená policejní ochrana. V průběhu dopoledne byla opatření odvolána, ve sněmovně se však předtím stala tématem ostré rozpravy.

"Policisté by možná měli jít dělat nějakou užitečnější práci. Jako sociální demokraté se necítíme ohroženi. Přehnaná bezpečnostní opatření by měla být zrušena," navrhl Sobotka.

"Jestliže se Poslanecká sněmovna obklopí ploty, může to být negativně vnímáno u veřejnosti. Rozšiřujeme tím příkop mezi politikou a veřejností," vadilo předsedovi sociální demokracie.

Podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) nařídila opatření ochranná služba Policie České republiky. Sobotkovi to ovšem nestačilo a žádal o podrobnější informace.

Poslanec Josef Novotný (VV) uklidnil, že před sněmovnou není žádná demonstrace. Poukázal, že za opatření může sociální demokracie, protože lidé před sněmovnou drží stejné transparenty jako poslanci ČSSD.

Sobotní sněmovna:
Věšíte lidem bulíky na nos, okřikl Nečas ČSSD. Sněmovna mluví a mluví
Přejetá zvířátka i průkaz do bufetu. I tím perlí řečnící poslanci

AUDIO Rath (ČSSD): Pane Bárto, neprskejte na mě své odporné bacily
Zaorálek: Ministry vlastně vůbec nezajímá, co jim opoziční poslanci říkají

„Hrozí snad teroristický útok? Lidé před sněmovnou jsou z iniciativy ProAlt. Klidně si oploťte úřad vlády, ale Poslanecká sněmovna není vaše," upozornil Sobotka koalici.
Jak pro idnes.cz uvedla policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková, výskyt aktivistů z ProAltu je pravým důvodem k nasazení posil.

Styďte se, křikl Hašek na koalici

Poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD) srovnal vládní představitele k vystrašenému ÚV KSČ během Listopadu 89. "Pak je možné, že bychom se přestěhovali někam jinam, oni šli na institut tělesné výchovy a sportu. Musíme si ale uvědomit, že oni měli podporu 20%, vy máte 10%," uvedl poslanec a dodal, že od "policajtky" před sněmovnou slyšel, že zvýšené nasazení bezpečnostních sil nařídila sama Němcová. Ta promptně zareagovala, že k něčemu takovému nemá pravomoc.

Vše k dění ve sněmovně ZDE

Poslanec ČSSD a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek poznamenal, že přítomní policisté by byli užitečnější třeba na Šluknovsku. "Styďte se," křikl na vládní koalici od řečnického pultu.

Schůzi chtěl prodloužit Šincl

Již ve večerních hodinách se v diskusních příspěvcích na internetových serverech začínaly objevovat výzvy ke srocování před budovu Poslanecké sněmovny.

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc, který stejně jako všichni jeho kolegové již sedmý den téměř nepřetržitě "bojuje" ve sněmovně, provedl podle idnes.cz sněmovnou svou manželku a dceru. "Když už mě týden neviděla, ať aspoň ví, kde tatínek pracuje," uvedl.

Po začátku nedělního jednání se o slovo přihlásil poslanec ČSSD Šincl. Chtěl na program zařadit projednávání o zhoršeném ovzduší v Moravskoslezském kraji. Jeho návrh ale odmítl šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík jménem koaličních stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Hašek: Když to vypadá jako husa, je to husa

Nedělní jednání zahájil poslanec Michal Hašek. Kromě nastínění toho, čím jsou reformy pro lidi škodlivé, zdůraznil i jejich popularitu. "Těch 115 koaličních poslanců, to jsou zřejmě jediní lidé ve státě, kteří si myslí, že jsou reformy dobré," řekl. "A jak tak koukám na některé tváře, tak možná už ani všichni ne."

Vláda by si podle něj měla uvědomit, že když se na ni ze všech stran valí kritika, zřejmě opravdu dělá něco špatně. "Když něco vypadá jako husa, kejhá jako husa a chodí jako husa, věřte, dámy a pánové, že je to husa. Stejně tak, když vám všichni říkají, že je to špatně, tak je to špatně."

Poslanec TOP 09 František Laudát reagoval na sociálnědemokratické recepty a alternativní řešení vzápětí: "Na vládu ČSSD bude veřejnost čekat tři roky, ale pak toho bude 50 let litovat."

Nevystoupil jste ani jednou a budete si stěžovat?

Odpoledne ještě několikrát vystoupili poslanci jako Lubomír Zaorálek nebo Miroslav Váňa. Váňa mimo jiné prohlásil, že vláda zavádí robotu 21. století a zahrává si tím s ohněm.

K večeru přišla další ostřejší konfrontace. Do sporu se dostal premiér Nečas a šéf opozice Sobotka. Po vystoupení poslance Stanislava Humla, které mimo jiné obsahovalo stížnost, že opozice nedostává prostor, totiž premiér prohlásil: "Vy jste nevystoupil ani jednou ve tři krát čtrnácti čteních, když se ty zákony řešily." Humla se posléze zastal Sobotka, podle nějž nemá premiér právo poslance kádrovat.

Jiří Paroubek, který vyzýval ČSSD ke konci obstrukcí, se v osm hodin večer objevil na informační tabuli. Mluvil po šéfovi komunistů Vojtěchu Filipovi. V devět hodin nebyli v rozpravě už přihlášeni žádní další poslanci.

Sledujeme jednání v Poslanecké sněmovně...

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, par, nep, ova

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…