Filip zpucnul koalici: Chová se totalitně a porušuje zákony

04.11.2011 9:00

Předseda komunistů Vojtěch Filip se rozzlobil na koalici. Podle něj je totalitní a její postupy jsou odporné. Filip to řekl na včerejším brífinku KSČM a to přímo na půdě Poslanecké sněmovny.

Filip zpucnul koalici: Chová se totalitně a porušuje zákony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Arogance moci a pohřeb demokracie. Takto ostře zhodnotil včera před novináři chování vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných na právě probíhající schůzi sněmovny předseda komunistické partaje Vojtěch Filip. To, co řekl, pak zaznamenaly Haló noviny, které finančně dotuje právě KSČM.

Ve sněmovně podle Filipa dochází k zásadnímu porušování zákona o jednacím řádu dolní komory parlamentu.

Nebyly interpelace a to je špatné

Filipa také rozčílilo to, že trojkoalice "zatípla" interpelace. „Vládní koalice bude ochotna jednat o sobotách, nedělích a po nocích, ale když se mají odpoledne projednávat interpelace, tak nejsou. Znamená to, že nemá zájem o to, aby Česká republika byla dál demokratickým právním státem. Tato koalice je totalitní a její postupy jsou odporné," uvedl zjevně rozladěný Filip.

Jednací řád se podle něj porušuje tím, že vládní strany si nechaly odhlasovat, aby poslanci nemohli ani hovořit k projednávané věci - tady jde o neschválení pořadu mimořádných schůzí ke konkrétním aktuálním problémům - a dokonce si odhlasovaly, že řádné plénum bude přerušeno až do 18 hodin tak, aby opozice nemohla využít interpelací na premiéra a členy vlády.

Budou ochotni být ve sněmovně jen za určitých podmínek

„Filip kritizoval i to, co se odehrávalo na řádně svolaném jednání dolní komory. Koalice si totiž ve středu ráno prosadila vyřazení z pořadu jednání všech bodů kromě státního rozpočtu a takzvaných reformních zákonů vrácených Senátem. Pár hodin poté však iniciovala mimořádné zasedání, které se uskuteční dnes," napsaly pak dál k brífinku komunistů Haló noviny.

Také vysvětlily, že na mimořádné zasedání dnes zařadila vládní trojka jen ty body, které se jí hodí a jež chce rychle protlačit. Děje se tak za každou cenu, i za cenu porušování Zákoníku práce, obecně platných zákonů a principů Ústavy ČR. To je jejich postup," prohlásil také.

„Jsme samozřejmě ochotni být ve sněmovně za určitých podmínek, které budou znamenat, že tam bude vládnout normální právo poslance jednat a hovořit k projednávané věci. To se zatím neděje," završil své výtky předseda KSČM.

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…