Pozor na úrazy způsobené ledovkou

12.12.2014 0:00

Extrémně nebezpečnou situaci přichystalo počasí pro pondělní podvečer a následující hodiny či dny. Vydatný déšť doprovázený teplotami okolo bodu mrazu připravil motoristům i chodcům nepříjemnosti při přepravě. Kolapsu se nevyhnuly ani hlavní dálniční a železniční spoje. V Praze se zastavila tramvajová doprava a nemocnice hlásí zvýšený nárůst počtu zlomenin způsobených námrazou.

Pozor na úrazy způsobené ledovkou
Foto: playnet - thinkstock
Popisek: zimní praha

Prudký nástup zimy dal záminku k započetí debat o zodpovědnosti za úklid a posyp chodníků, silničáři tradičně sdělují, že takto extrémní počasí opravdu nečekali, meteorologové nemají dobré zprávy ani pro nadcházející dny a v některých místech republiky je dokonce doporučeno kvůli ledovce vůbec nevyjíždět.

Zvláště pak na namrzlých chodnících existuje zvýšené riziko podvrknutí, nebo zlomenin. Dlažba je schována pod ledovou krustou a tak může lehce dojít k úrazu. Zvláště pak lidé staršího věku a špatné mobility by měli dbát na zvýšenou opatrnost při pohybu. „Po nedělním návratu z turnaje v Egyptě to pro mě byl teplotní šok, a i když jsem profesionálním sportovcem, snažím se vyhýbat pohybu při teplotách okolo nuly, to už je mi sympatičtější tuhý mráz“, říká profesionální tenista, Jan Blecha.

V loňském roce Blecha takové štěstí neměl a vyvrknul si kotník během tréninku při běhu na zamrzlém chodníku. „Regenerace mi bohužel pokazila zimní přípravu, abych se dostal zpátky do práce, využíval jsem všech možných ozdravných metod, od akupunktury po přípravky, jako je Wobenzym.“ Enzymoterapie je v posledních měsících velkým trendem nejen mezi obyčejnými lidmi, ale i mezi sportovci. „Produkty, které zvyšují cyrkulaci lymfy a krve v organismu mají účinek na rychlejší regeneraci“, říká MUDr. David Tomášek z Centra estetické chirurgie v Praze. „Například německý fotbalový národní tým využíval terapii na snížení otoku a zvýšení imunitní účinnosti při nedávném mistrovství světa v Brazílii. Němci se také nakonec staly mistry světa“, dodává Tomášek.

Díky namrzlým vozovkám a chodníkům se jistě enzymoterapie nebo léčba akupunkturou či Wobenzymem stane v nejbližších hodinách mantrou nejednoho nešťastlivce, který podlehne nástrahám letošní zimy. Doufejme, že takových případů bude co nejméně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…