Soud nevyhověl Diagu a potvrdil Kužela rozhodcem

22.10.2012 12:43

Vrchní soud v Praze jako odvolací soud potvrdil jmenování šéfa Hospodářské komory Petra Kužela rozhodcem v kauze Diag Human. Verdikt ještě není pravomocný.

Soud nevyhověl Diagu a potvrdil Kužela rozhodcem
Foto: Archiv
Popisek: Diag Human SE

Firma Diag Human, někdejší obchodník s krevní plazmou, má podle rozhodčího nálezu z roku 2008 dostat od státu přes osm miliard korun za překažený obchod s krevní plazmou.

Stát ale tvrdí, že rozhodčí řízení ad hoc není u konce a celý spor mají tak podle rozhodčí smlouvy ještě přezkoumat arbitři a to v tzv. přezkumném rozhodčím řízení. Firma ale má za to, že rozhodčí nález pravomocný naopak je a proto nesouhlasí ani s tím, aby arbitráž vůbec pokračovala. S jmenováním arbitrů soudem tak proto Diag Human nesouhlasí.

Diag proto u soudu napadl způsob, jakým byl Petr Kužel coby rozhodce jmenován. Diag si stěžuje také na jeho osobu, respektive členství v ODS. Vrchní soud ale tyto námitky označil za nedůvodné.

Kužel bude arbitrem již podruhé. Kužela totiž předloni jmenoval třetím rozhodcem v arbitráži Obvodní soud pro Prahu 6, Městský soud v Praze toto jmenování pak potvrdil. Jenže Diag Human s tím nesouhlasil a odvolal se k Nejvyššímu soudu (NS). Jmenování Kužela rozhodcem NS poté zrušil.

Trojice rozhodců? Kindl + Schwarz + Kužel
 

Případná dvojice arbitrů Petr Kužel - Jiří Schwarz by měla doplnit přezkumný rozhodčí senát, v němž zůstal pouze Milan Kindl, kterého kdysi nominoval stát. V současnosti je tak Kindl jediným členem senátu. Jako rozhodce totiž nebyl žádnou ze stran sporu zpochybněn u soudu, ani nerezignoval.

Pokud budou do senátu nakonec skutečně delegování rozhodci Kužel a Schwarz ( i kolem jmenování Schwarze  spor mezi státem a Diagem u soudu pokračuje), tak budou všichni tři jmenováni za stát, což by byla kuriózní situace. Státu by v konečném důsledku možná mohla nakonec tato skutečnost i pomoci.

Pro stát je to dobré...

„Pro Českou republiku samozřejmě toto rozhodnutí Vrchního soudu je jednoznačně dobré. Teď se čeká na to, až Vrchní soud rozhodne i o jmenování Jiří Schwarze, což je druhé napadnutí rozhodnutí městského soudu ze strany Diagu. V případě, že soud dá opět za pravdu České republice, tak budeme mít kompletní rozhodčí přezkumný senát,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf právního oddělení ministerstva zdravotnictví David Kotris. Vysvětlil, že Diag Human má v tuto chvíli k dispozici jen mimořádný opravný prostředek, neboť se ještě může dovolat k soudu nejvyššímu, což firma zřejmě učiní.

Společnost Diag Human, kterou vlastnil někdejší obchodník s krví Josef Štáva, se státem vede arbitráž, neboli rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí smlouva přitom upravuje způsob vedení arbitráže a mimo jiné stanovuje, že každé rozhodnutí rozhodčího senátu může být přezkoumáno senátem v jiném složení. V minulosti došlo k takovému přezkoumání už dvakrát, byl tedy přezkoumán i mezitimní i částečný rozhodčí nález, a to vždy rozhodčím senátem v novém složení.

Rozhodčí senát, o jehož složení se nyní rozhoduje, by měl přezkoumávat rozhodčí nález z roku 2008, který společnosti přiřknul odškodnění ve výši 8,9 miliardy korun za překažený obchod s krevní plazmou. Kvůli vymožení peněz vyplývajících ze zatím tohoto nepravomocného nálezu se ale Diag loni obrátil na několik soudů v zahraničí a uplatnil zde žádosti o exekuce na majetek státu. Podle právníka Kotrise je nejbližší jednání v zahraničí okolo exekucí stanoveno ve Francii a to dokonce na zítřek, tedy úterý 23. října.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas uspěl s nominací skladby Františka Chaloupky na International Rostrum of Composers 2024

13:21 Český rozhlas uspěl s nominací skladby Františka Chaloupky na International Rostrum of Composers 2024

Kompozice Alegory of the Cave II od současného skladatele Františka Chaloupky, kterou Český rozhlas …