Zkuste hit tohoto podzimu – opuncii

29.09.2016 0:00

Chodíte po obchodě a říkáte si, co je to za zvláštní ovoce? Malé, oválné, zbarvené do žlutočervena s podivnými černými tečkami. Je to opuncie neboli kaktusový fík.

Zkuste hit tohoto podzimu – opuncii
Foto: dodavatel TZ
Popisek: opuncie

A jak už název napovídá, roste na kaktuse. Přesněji na Opuncii mexické. Původ je tedy také jasný, poprvé se opuncie objevila v Mexiku. Co vás ale možná překvapí, je fakt, že se cíleně začala pěstovat už před více jak 8000 lety a existuje víc než 200 různých druhů. Z oblasti Střední Ameriky se postupně rozšířila na sever do Kanady a na jih až k Ohňové zemi. S objevením Ameriky a mořeplaveckými výpravami se dostala dále do světa. Dnes se  pěstuje v Mexiku, Brazílii, Bolívii, jižní Africe, Indii a v Itálii.

„Plod kaktusu je krásně zbarvený, od zelené přes žlutou až červenou. Velikost opuncie se pohybuje kolem 5-10 cm a tvarem je oválná. Na co si určitě dejte pozor, jsou drobné trny. V obchodě jsou opuncie většinou očištěné, ale sotva viditelné trny se dají snadno přehlédnout a můžou dost potrápit,“ uvádí Vojtěch Havránek, majitel firmy Titbit, která dováží exotické ovoce a zeleninu. Proto opuncii radši očistěte ještě doma před konzumací. Nejlépe drsnou stranou kuchyňské houbičky, kterou poté zahoďte. Trny se snadno zabodnou do prstů, ale při konzumaci třeba i do jazyka nebo hrdla. A to nechceme.

Slupka opuncie se nejí. Nejjednodušší je opuncii oloupat podobně jako banán. Aby se vám lépe loupala, nechte ji na pár hodin koupat ve studené vodě a půjde to raz dva. A teď už vám nic nebrání v tom si opuncii jak se patří vychutnat. Chuťově vám může připomínat šťavnatější fík či hrušku. Barva dužiny se může lišit druh od druhu, ale nejčastěji narazíte na žlutou nebo červenou. V dužině jsou také tvrdá semínka, která můžete klidně sníst, pokud vám nevadí.

A proč opuncii jíst?

  1. Posiluje imunitu

S přicházejícím podzimem a sychravým počastím je to určitě dobrá prevence. Obsažený vitamín C pokryje až třetinu doporučeného denního příjmu.

  1. Prevence před kardiovaskulárním onemocněním

Obsažená vláknina a draslík napomáhají snižovat cholesterol a krevní tlak. Tím pak chrání cévy před zanášením a znamenají tak prevenci infarktu nebo mozkové mrtvice.

  1. Pomáhá při žaludečních potížích

Rostlinný sliz chrání sliznici žaludku a celého trávicího traktu. Vláknina pomáhá čistit střeva a navozuje pocit sytosti.

  1. Napomáhá hubnutí

Unikátní složení a poměr vitamínů a enzymů způsobují to, že se při konzumaci opuncie zachytí tuky a znesnadní se tak jejich uložení v těle.

Tip na recept

Zkuste si doma udělat banánové lívance s opunciovým krémem.

Lívance (asi 6 malých lívanců)

Banán, dobře zralý                                                   1

Vejce                                                                             1

Mouka polohrubá                                                    2-3 lžíce

Mléko                                                                           1 lžíce

Kypřící prášek                                                            ½ lžičky

 

Krém

Opuncie, šťáva                                                          3

Bílé víno                                                                       100ml

Smetana ke šlehání                                                 100ml

Žloutky                                                                         2

Cukr                                                                               30g

 

Nejdřív si připravte krém z opuncie. Klidně si jej udělejte den předem. Opuncii nechte namočenou pár hodin ve studené vodě. Poté ji buď oloupejte, nebo podélně překrojte a vnitřek vydlabejte lžící. Šťávu z opuncie vylisujte přes sítko a smíchejte s bílým vínem. Dejte pozor, aby se vám do směsi nedostaly pecičky, které jsou uvnitř opuncie.

Vyšlehejte si žloutky s cukrem a smíchejte se směsí opuncie a vína. V čisté nádobě si vyšlehejte  i šlehačku, a poté smíchejte s ostatními ingrediencemi. Vzniklý krém nechejte v lednici nejméně 2 hodiny dobře vychladit. Pokud krém nemá požadovanou konzistenci, můžete jej zahustit třeba želatinou nebo tvarohem.

Pro přípravu lívanců si nejdřív vidličkou rozmačkejte banán. Poté přidejte vajíčko a dobře promíchejte. Postupně přidejte směs mouky a kypřícího prášku. Pokud je směs moc tuhá, přidejte mléko. Těsto by mělo být o trochu hustší než na palačinky.

Lívance udělejte na pánvi a podávejte s krémem z opuncie a bílého vína. Dozdobte plátky kokosu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …