"Korunový zámek" Českého rozhlasu koupí za 20 milionů exmoderátor

05.01.2012 15:29

Bývalý redaktor Československé televize a někdejší mluvčí České národní banky Martin Švehla kupuje kulturní památku v Přerově nad Labem. Místopředsedkyni sněmovny Kateřině Klasnové se to nelíbí.

"Korunový zámek" Českého rozhlasu koupí za 20 milionů exmoderátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Švehla koupí zámek za 20 milionů korun od Českého rozhlasu, který ho získal za symbolickou korunu. Prodat ho obci zpátky za stejnou cenu veřejnoprávní instituce odmítla.

"Chceme respektovat všechna rozhodnutí památkářů, počítáme s podporou ministerstva kultury. Samozřejmě že chceme zachovat památku pro budoucí generace,“ slibuje podle Deníku Švehla. Obec mu ale příliš nevěří. "Přestože pan Švehla slibuje spolupráci, nikdo nedokáže říci, na kolik let bude zaručeno, že zámek bude k dispozici i veřejnosti,“ řekla místostarostka Irena Gregárková.

Celá věc se nelíbí ani Klasnové. "Já na jednu stranu rozumím pragmatickému a ekonomickému postupu ze strany Rady Českého rozhlasu. Nicméně v tuto chvíli bych nepovažovala za nemravné převést takovouto památku na kraj s tím, že ten by zajistil její další využití pro veřejnost. A je také otázka, zda nový majitel nenechá zámek chátrat nebo jej obratem neprodá někomu dalšímu,“ uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …