Toto napsali lidovci do svého programu o nepřizpůsobivých. A pak to škrtli

14.04.2014 12:37

Nad odstraněním jedné věty z volebního programu KDU-ČSL se zamýšlí trojka kandidátky této strany do europarlamentu Tomáš Zdechovský v článku, které od něj ParlamentníListy.cz obdržely. Větu „Nechceme Evropu plnou nepřizpůsobivých imigrantů, kteří na předměstí pálí auta, prodávají drogy a zanášejí k nám mj. radikální islamismus“ prý lidovci odstranili z volebního programu i na základě stížnosti šéfa Strany zelených Ondřeje Lišky a poukazů na populismus a xenofobní nádech řečeného.

 Toto napsali lidovci do svého programu o nepřizpůsobivých. A pak to škrtli
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

Jiné politické strany nám nemají co mluvit do volebního programu

„Takovou interpretaci však jednoznačně odmítám, protože celý problém není černobílý, jak nám tu bez jakéhokoliv návrhu řešení maluje Ondřej Liška. Stejně tak odmítám, aby jiné strany měly co mluvit do podoby programu KDU-ČSL,“ ohrazuje se Zdechovský proti vyřazení zmíněné věty z volebního programu.

Čeští lidovci podle Zdechovského opakovaně říkají, že problém vymírání Evropy nevyřeší přistěhovalectví, ale podpora rodin s dětmi.

Celý článek Tomáše Zdechovského ZDE.

Čtvrť přistěhovalců ve švédském městě: vymlácená okna školky a nepořádek

V názorech jej utvrzuje i čerstvá zkušenost ze Švédska, kde se minulý týden prošel přistěhovaleckou čtvrtí ve městě Kista, která je příměstskou částí Stockholmu. „Rozbité lavičky, rozmlácená okna u školky, všude nepořádek… Tohle přeci vůbec není o žádné xenofobii. Ti lidé přišli do Švédska v posledních deseti letech z ekonomických důvodů, ale jeho pravidla a zákony tam nerespektují,“ rozhořčil se Zdechovský s tím, že podobné věci viděl i na předměstích Paříže, Říma, Berlína, Kolína nad Rýnem, Vídně nebo Bruselu.

„Mnozí imigranti sem nechodí za prací, ale za přebujelým sociálním státem. A to je téma, které již otevírají demokratické strany v Itálii, Německu, Švýcarsku nebo Rakousku,“ poznamenal s tím, že Evropa si v posledních letech nedokáže s přílivem migrantů poradit. Ti jsou pak sociálně vykořenění na okraji majoritní společnosti a tvoří ghetta.

Všichni chtějí bojovat proti neonacismu, ale radikální imámy hájí

Teroristické útoky v Evropě v posledních letech prý ukázaly, že si hřejeme na „prsou hady“. „Na jednu stranu chce každý bojovat proti neonacistům, ale radikální imámy na předměstí Londýna hájí s odkazem na 'kulturní diversitu'. Jenže opakované případy výbuchů ukazují, že za teroristickými útoky nestojí zdecimovaní a chudí obyvatelé Afriky nebo Asie, ale děti přistěhovalců druhé a třetí generace, které se cítí v Evropě vykořeněné,“ podotkl Zdechovský s tím, že Evropa se určitě nemá uzavírat novým lidem, ale má dát jejich příchodu jasná pravidla.

Multikulturalismus je podle kandidáta stejný nesmysl jako beztřídní společnost. Znovu se vrátil k odstraněné větě, která podle něj nenabádá k nenávisti vůči jakékoli etnické skupině. Ale „podle Ondřeje Lišky a podobně smýšlejících zjevně rasismem je. Jak jinak si můžeme vysvětlit jejich hysterické nálepkování rasistou kohokoliv, kdo se jakkoli zmíní o negativních důsledcích přistěhovalectví? Takovou nálepku by však musel dát i Švýcarům nebo Italům, kteří chtějí regulovat přistěhovalectví z důvodu zvyšující se kriminality a možných sociálních nepokojů.“

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Vyhýbavost politiků nahrává radikálům

Závěrem Zdechovský varuje, že vyhýbavost a hysterie některých politiků nahrává radikálům, kteří se nebojí pojmenovávat problémy, jež nekontrolované přistěhovalectví přináší. „Problému se proto musí chopit 'normální' strany, které jsou schopny problém řešit rozumně a bez populismu. Právě proto považuji za důležité, aby se problematikou imigrace začala vážně zabývat i KDU-ČSL,“ uvedl s tím, že pokud nebudou standardní strany schopné na tuto výzvu adekvátně zareagovat, můžeme být v dohledné době svědky vzestupu nějaké české obdoby Jörga Haidera či Jean-Marie Le Pena.

Co k vyřazení kontroverzní věty z programu říká lídr kandidátky?

K odstranění zmíněné věty z programu lidovců se vyjádřil i lídr eurokandidátky lidovců Pavel Svoboda: „Věta o nepřizpůsobivých imigrantech skutečně v našem programu byla. Uvědomili jsme si ale, že bez patřičného kontextu může být vykládána různě, proto jsme ji při aktualizaci programu vyjmuli.“ Svoboda přiznává, že Evropa imigranty potřebuje, protože vymírá. „Zároveň ale dbáme na dodržování zákonů a lidských práv, proto trváme na tom, aby ti, kteří s námi chtějí v Evropě žít, žili podle našich pravidel (a to se na mnoha místech v Evropě neděje). To je smyslem našeho pohledu na imigraci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…