A komu patří Agrofert? Pirát Michálek znovu zatápí Babišovi. U soudu

14.07.2020 14:14

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek zaslal na Městský soud v Praze dotaz na skutečného majitele společnosti Agrofert. Soud by měl informaci poskytnout na základě přímého účinku evropské směrnice, která požaduje přístup veřejnosti do evidence skutečných majitelů firem. Vláda veřejný přístup do rejstříku skutečných majitelů firem stále nezajistila, přestože lhůta pro provedení směrnice uplynula již před více než půl rokem.

A komu patří Agrofert? Pirát Michálek znovu zatápí Babišovi. U soudu
Foto: Piráti
Popisek: Jakub Michálek

„Požádal jsem Městský soud v Praze, aby mi sdělil, kdo je v dosud neveřejném rejstříku zapsán jako skutečný vlastník Agrofertu. To je důležité kvůli tomu, aby veřejnost znala pravdu a aby bylo možné údaje případně aktualizovat," poznamenal ke svému kroku Michálek.

Anketa

Vládnou Piráti hlavnímu městu Praze kvalitně?

2%
96%
hlasovalo: 12985 lidí

„Již v lednu uplynula lhůta pro transpozici evropské směrnice, která mimo jiné ukládá členským státům, aby zajistily veřejnou dostupnost informací z evidence skutečných majitelů. Protože vláda včas tuto směrnici do českého právního řádu nepropsala, lze se u českých soudů domáhat přímého účinku této neprovedené směrnice, což jsem učinil. Směrnice je přímo účinná na základě judikatury Soudního dvora Evropské unie,“ dodal Michálek.

„Jako poslanec zvolený za Českou pirátskou stranu se na Vás obracím v souladu se zákonem č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, s žádostí o sdělení, kdo je skutečným majitelem společnosti AGROFERT, a.s., se sídlem Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha 4, IČ 26185610. Evidenci skutečných majitelů vede dle § 118b odst. 3 zákona o veřejných rejstřících rejstříkový soud. Vzhledem k tomu, že společnost Agrofert sídlí v Praze, je místně příslušným rejstříkovým soudem Městský soud v Praze. Tuto informaci požaduji na základě přímého účinku směrnice (EU) 2015/849 o předcházení využívání finančního systému k praní peněz nebo financování terorismu (dále jen „směrnice“), ve znění směrnice (EU) 2018/843 ze dne 30. 5. 2018,“ napsal mimo jiné Michálek v žádosti adresované předsedovi soudu Liboru Vávrovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …