Ani pejskovi kostičku? Méně než skladník, tak si od listopadu mzdově polepší učitelé

30.09.2017 20:31

Učitelé požadovali vyšší platy a hrozili stávkou. Vláda v reakci na to vyhověla a platy pedagogů by od listopadu tohoto roku měly narůst o patnáct procent. O kolik se ale zlepší platy nových učitelů, kteří do školství nastoupí, i reálně? ParlamentníListy.cz se pokusily zmapovat, jak na tom učitelé od listopadu budou v porovnání se zaměstnanci ve skladu a na pokladně. Žádná sláva to ale podle všeho není.

Ani pejskovi kostičku? Méně než skladník, tak si od listopadu mzdově polepší učitelé
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Učitelé v tématických modrých tričkách kampaně Konec levných učitelů

ParlamentníListy.cz před prázdninami informovaly o stavu platů českých učitelů, které se v některých případech pohybovaly pod výší nástupního platu pokladní některých maloobchodních řetězců v tuzemsku, a to například v Lidlu.

Od listopadu by si měli tuzemští pedagogové přilepšit. Po 15procentním navýšení by se podle všeho měli nastupující učitelé v hrubém dostat lehce pod částku 25 tisíc měsíčně. Nicméně ono navýšení bude mít pravděpodobně pro mnohé hořkosladkou příchuť, pokud platy porovnáme s odměnou ostatních pracujících, a to i v manuálních a nekvalifikovaných profesích.

Otázka rovněž je, zda do školství přitáhne nové a kvalifikované pedagogy. Právě těch je ve školách nedostatek, a pokud se situace rychle nezmění, čeká český vzdělávací systém v nadcházejících letech vážný problém, jak naznačila exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Jak bude tedy finanční situace učitelů vypadat od listopadu, kdy by si měli v hrubém na výplatní pásce o 15 procent přilepšit? ParlamentníListy.cz provedly krátké šetření a k ruce si vzaly dvě exemplární profese, na které není nutná přílišná kvalifikace: pokladní a skladníky. Zjištění pedagogy pravděpodobně příliš nepotěší. Plně kvalifikovaní pedagogové středních a základních škol budou totiž od listopadu brát mírně více (o necelých tisíc korun), než činí nástupní plat pokladní v samoobsluhách řetězce Lidl. Za skladníky Lidlu s nástupním platem třicet tisíc korun za měsíc hrubého ovšem stále výrazně zaostávají. 

NESPOKOJENÍ UČITELÉ SE SEŠLI POČÁTKEM ZÁŘÍ V BETLÉMSKÉ KAPLI:

Zatímco pokladní si totiž v Lidlu po nástupu přijde na 23 tisíc brutto měsíčně, mzda skladníka v Lidlu startuje na třiceti tisících. „Mzda je fixní, navyšuje se o zákonné příplatky a příplatky za ztížené podmínky. Našim zaměstnancům v prodejnách a logistických centrech nabízíme smlouvu na dobu neurčitou a nárůst mzdy garantovaný v pracovní smlouvě,“ sdělila na dotaz ParlamentníchListů.cz tisková mluvčí řetězce Zuzana Holá.

Ostatní řetězce, na které se ParlamentníListy.cz s dotazem ohledně výše platů obrátily, již tak sdílné nebyly. Výši mezd například tají řetězec Albert spadající pod nizozemský koncern Ahold. „Není běžnou praxí, že by komerční firmy, které se pohybují na konkurenčním trhu, zveřejňovaly výši mezd,“ sdělil ParlamentnímListům.cz ředitel komunikace řetězce Albert Jiří Mareček na otázku, proč platy není ochoten zveřejnit. Nutno zmínit, že právě Albert je řetězcem, kvůli němuž intervenoval u nizozemského velvyslance loni osobně premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Důvodem byly právě nedůstojně nízké mzdy.

Anketa

Jste rádi, že Miloš Zeman bude znovu kandidovat na prezidenta?

hlasovalo: 19773 lidí

 Absolutní čísla nám zatajil i řetězec Kaufland. V letošním roce však odměny zaměstnanců navyšoval. „Společnost Kaufland Česká republika navýšila od 1. srpna 2017 mzdy zaměstnancům na provozních pozicích v logistice a masozávodu v průměru až o 14 procent. V absolutní částce jde o zvýšení jeden tisíc korun až tři tisíce korun hrubého měsíčně,“ sdělila ParlamentnímListům.cz tisková mluvčí firmy Renata Maierl. Kromě toho od letošního léta firma rozšířila i nabídku zaměstnaneckých benefitů. Firma tak nabízí například pět týdnů dovolené anebo třináctý plat pro zaměstnance na nevedoucích pozicích.

NOVĚ SCHVÁLENÁ TABULKA PLATŮ PEDAGOGŮ PO LISTOPADOVÉM ZVÝŠENÍ:

Foto: Repro/ Facebook

A učitelské platy v porovnání s platy skladníků a prodavaček se, ač to působí tak trochu smutně, diskutují i na sociálních sítích. Debata nedávno ožila například na facebookových stránkách iniciativy Pedagogická komora, která se výrazně podílela na svržení kariérního řádu pro učitele z dílny exministryně školství Kateřiny Valachové. Aktivista iniciativy Radek Sarkozi ve skupině sdílel nabídku z pražského metra, která anoncovala inzerát v Kauflandu na pozici skladníka minimálně za 25 tisíc hrubého měsíčně.  

Patnáctiprocentní navýšení, kterého se učitelé v reakci na hrozbu stávkou dočkali, je podle Sarkoziho málo. Českým učitelům totiž do průměru Evropské unie v platech podle Sarkoziho chybí procent padesát. Ještě ostřeji pak přidání na stránce iniciativy hodnotí další. „Vážení, uvědomme si, že 15 procent je nic, nula. To není přidání, to je jen dorovnávání výše ekonomického vývoje. Nedostali jsme přidáno ani ň,“ píše diskutující Petr V. „Navýšení učitelského platu o 15 procent je pouze dorovnání růstu cen. Vláda by toto navýšení musela dříve či později udělat, ve finále tedy ani nehodila pejskovi kostičku,“ poznamenává jiný uživatel Facebooku, Radim Š.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…