Asi už letos vyšle Česko do pěti států zemědělské diplomaty

11.06.2014 16:09

Na ambasády v pěti klíčových zemích mimo Evropskou unii by nejspíše ještě letos měli nastoupit noví zemědělští diplomaté. Českým firmám mají pomáhat při vývozu zemědělských a potravinářských komodit. Místa radů vzniknou v Rusku, na Ukrajině, v Číně, Saúdské Arábii a Srbsku. ČTK to po společném jednání řekli náměstek ministra zahraničních věcí (MZV) Martin Tlapa a náměstkyně ministra zemědělství (MZe) Jaroslava Beneš Špalková.

Asi už letos vyšle Česko do pěti států zemědělské diplomaty
Foto: Archiv Ivany Pánkové
Popisek: Bio farma Epona na Karlovarsku

„Cílem je, aby firmy měly přímo na místě člověka, jenž jim pomůže při překážkách, které jsou spojené se zemědělským vývozem," uvedl Tlapa. Zemědělské a potravinářské produkty podléhají jako citlivé komodity v řadě zemí zvláštním pravidlům. „Myslím, že to může dobře sloužit i budování značky České republiky v zahraničí," dodal Tlapa.

Zemědělští diplomaté budou zaměstnanci Ministerstva zahraničních věcí

Zemědělští diplomaté budou součástí týmů pracovníků ambasády, budou zaměstnanci MZV a mít status diplomatů. Platit je však bude Ministerstvo zemědělství. Ročně by jejich působení mělo stát přijít zhruba na 17 milionů korun. Vybráni budou na základě otevřených výběrových řízení po letních prázdninách. Mohli by se rekrutovat mimo jiné z odborníků doporučených zemědělskými a potravinářskými nevládními organizacemi.

Více než 90 procent českého agrárního vývozu směřuje v současné době do zemí EU. „Chceme vývoz více diverzifikovat," řekla ČTK Špalková. Co se týče složení vyváženého zboží, mělo by se do budoucna orientovat více na výrobky s vyšší přidanou hodnotou.

Vývoz meziročně vzrostl téměř o deset miliard

Schodek agrárního zahraničního obchodu se loni snížil o zhruba miliardu na 23,9 miliardy korun. Čeští zemědělci a potravináři vyvezli do zahraničí výrobky a komodity za 158 miliard korun, meziročně o 9,8 miliardy korun víc. Agrární dovoz dosáhl 182 miliard korun, šlo o zvýšení proti roku 2012 o devět miliard korun.

Země, do nichž Česko zemědělské diplomaty vyšle, byly podle Tlapy vytipovány na základě existujícího zájmu o české zboží, předpokladu růstu této poptávky a současné existence překážek pro obchod, které je nutno řešit za účasti diplomacie.

Mezi prioritními zeměmi je i Rusko nebo Ukrajina

Podle proexportní iniciativy Ministerstva zemědělství vzniklé loni v dubnu, kdy úřad vedl ministr Petr Bendl (ODS), by se český zemědělský a potravinářský vývoz měl do budoucna zaměřit především na 14 zemí mimo Evropskou unii. Prioritu má deset zemí Společenství nezávislých států, Balkánu a jihovýchodní Asie. Mezi zájmová území měly podle dokumentu patřit také USA, Kanada, Japonsko a Korea.

Mezi prioritní země zařadilo ministerstvo Rusko, Ukrajinu, Bělorusko, Arménii, Gruzii a Kazachstán, dále Bosnu a Hercegovinu, Srbsko, Vietnam a Čínu. Prioritní země představují podle úřadu tradiční obchodní teritoria, kde má české zboží historické renomé a existuje v nich zájem o české technologie. Současně patří mezi země přednostního zájmu zahraniční politiky státu. Zájmové země jsou charakterizovány jako rozvinuté státy s potenciálem pro růst českého exportu. S těmito zeměmi má stát uzavřenou dohodu o volném obchodu, či se o ní chystá jednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…