Ať si nemyslí, že se na internetu schovají. Právník hrozil schvalovačům terorismu z DVTV

18.03.2019 20:49

Právník a expert na mediální právo docent Aleš Rozehnal se v rozhovoru pro DVTV vyjádřil ke trestní zodpovědnosti výroků na internetu. K rozhovoru došlo v souvislosti se současnou vlnou nesnášenlivých komentářů, jež schvalují páteční teroristický útok na Novém Zélandu. „Přesvědčení, že za výroky, které (na internetu) učiníme, neneseme žádnou odpovědnost, není pravdivé,“ řekl Rozehnal.

Ať si nemyslí,  že se na internetu schovají. Právník hrozil schvalovačům terorismu z DVTV
Foto: Archiv Aleše Rozehnala
Popisek: JUDr. Aleš Rozehnal, Ph.D., advokát, odborník na mediální a soukromé právo

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 17547 lidí
Před samotným zahájením rozhovoru upozornil moderátor na sobotní tweet Miroslava Kalouska, který se týkal vlny schvalování teroristického útoku na Novém Zélandě. „Žádám zdvořile ministra vnitra Jana Hamáčka, aby dal podnět policii k šetření závažných trestných činů, ke kterým dochází na sociálních sítích schvalováním teroristického útoku na Novém Zélandě. Zastavme tu stoku dřív, než se v ní utopíme,“ napsal politik na svém Twitteru.

Při střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch zahynulo 50 lidí. K útoku se přihlásil australský pravicový radikál, který uvedl, že ho k činu vedly protiimigrační motivy. Čin v pátek odsoudili také ostatní čeští vládní i opoziční politici. Někteří přitom zdůraznili, že až k takovým činům může vést šíření strachu a nenávisti.

Aleš Rozehnal se na úvod rozhovoru vyjádřil k jednomu citovanému komentáři, jenž byl umístěn pod zprávou o pátečním teroristickém útoku na Facebook. Jeho autor Honza Lubina v něm píše: „Dneska je krásný den. Dám si trochu alkoholu a nějaké to vepřové.“ Na otázku, zdali jde o trestný čin, Rozehnal řekl, že záleží na přesném kontextu komentáře, ale nevyloučil, že o schvalování trestného činu jde.

Moderátor se v navazujícím dotazu Rozehnala tázal, co vůbec policie může v takovém případě dělat, jelikož profil s exponovaným komentářem byl založen teprve před měsícem a neobsahuje žádné informace o diskutujícím. „Nejsem si zcela jist, jestli je možné uživatele objevit bez součinnosti provozovatele sítě Facebook,“ řekl k možnému dopadení pachatele Rozehnal a upozornil, že Facebook má zvláštní pravidla, která nekorespondují s právními řády žádného státu, takže je dohledání pachatelů těžké. Rozehnal též nadnesl možnost, že by provozovatelé informačních společností mohli takovéto příspěvky a jejich uživatele jednoduše mazat.

Moderátor poté citoval i příspěvek ministra vnitra Jana Hamáčka, uveřejněný na Twitteru: „V souvislosti s teroristickým útokem na Novém Zélandu bych chtěl ujistit veřejnost, že Policie ČR se od včerejška věnuje všem aktivitám, které by se daly vykládat jako schvalování trestného činu, pečlivě je prověřuje a zajišťuje důkazy pro případné trestní řízení.“

Aleše Rozehnala se zeptal, zdali policie ví, co vlastně hledá. „Tak se domnívám, že ví, co hledá,“ odpověděl Rozehnal, ale dodal, že na monitorování těchto činů nejsou dostatečné kapacity. Anonymitu na internetu pak také vidí za jednu z možných příčin takovéhoto chování. Řeč přišla i na samotné tresty, ty jsou podle Rozehnala v řádu maximálně jednoho dvou let odnětí svobody, a to povětšinou podmíněně, aby odradily před takovýmito skutky. „Přesvědčení, že za výroky, které na internetu učiníme, neneseme žádnou odpovědnost, není pravdivé,“ dodal Rozehnal závěrem pořadu.  

Celý rozhovor můžete zhlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rakovina, tubera, HIV? Nevadí, vzhůru do války. Na Ukrajině zašli zase o kus dál

8:40 Rakovina, tubera, HIV? Nevadí, vzhůru do války. Na Ukrajině zašli zase o kus dál

Ukrajina hledá vojáky pro válku s Ruskem kde může. Nejen v zahraničí, ale i mezi nemocnými. Podle no…