Babišův kandidát: Podmínky čerpání dotací jsou složité a sankce příliš tvrdé

05.10.2013 16:23

Se starostou Roudnice nad Labem a kandidátem za hnutí ANO v Ústeckém kraji Vladimírem Urbanem (Společnost pro Roudnici) jsme hovořili nejen o tom, proč se rozhodl kandidovat za ANO, ale především o atmosféře na radnici a o tom, jak se na ni podepsaly problémy, kterými si město v tomto volebním období prošlo. Řeč byla ale i o plánovaném obchvatu města či o nezaměstnanosti a problémech kolem čerpání dotací.

Babišův kandidát: Podmínky čerpání dotací jsou složité a sankce příliš tvrdé
Foto: Společně pro Roudnici
Popisek: Vladimír Urban, starosta Roudnice nad Labem

Pane starosto, od řádných komunálních voleb prošlo město řadou problémů a změn. V roce 2011 se zde musely konat nové volby, loni byl odvolán místostarosta a část rady. Jak byste situaci hodnotil nyní? Podařilo se již uklidnit poměry na radnici?

V roce 2011 se konaly opakované volby pouze v jednom okrsku. Co se týká odvolávání, tak částečně byli opět zvoleni členové, kteří před odvoláním v radě byli. Přínosem je jistě místostarosta Zdeněk Kubínek, který byl do roku 2008 starostou a ještě před tím místostarostou, pracoval i na odboru majetku a rozvoje města, tudíž má bohaté profesní zkušenosti. Rada města se snaží vypořádat především s nelehkou finanční situací, ve které se město nachází. Investice do údržby majetku jsou do značné míry omezené.

Co se pro zlepšení atmosféry ve městě snažíte dělat vy osobně? A nelituje nyní, že jste se funkce starosty ujal až v polovině volebního období? 

Především se snažím diskutovat, jak se zastupiteli, tak i s občany. Hledáme možnosti spolupráce a řešíme i individuální problémy, snažíme se poskytnout lidem ve městě maximální servis, i co se týká městského úřadu. Poskytujeme také informační servis prostřednictvím Roudnických novin, webu, Facebooku a reportáží z dění ve městě.

Do funkce jsem nastoupil v únoru 2011 (tj. 4 měsíce po volbách, bylo to ihned po opakovaných volbách v jednom z roudnických okrsků).

Budete chtít také příští rok mandát starosty obhájit?

Jestli chci obhájit mandát? Příští rok mi bude 65 let, chtěl bych vidět v komunální politice i mladší. Vzhledem ke špatné finanční situaci, ve které se město v roce 2011 nacházelo, se nám nepodařilo uskutečnit všechny naše cíle. Proto bych chtěl ve volbách uspět a realizovat i ostatní z bodů našeho volebního programu.

Již za necelý měsíc nás ale čekají i předčasné volby. Co od nich vy osobně očekáváte? Jaká z programových priorit stran vás zaujala? A jak celkově nahlížíte na průběh předvolební kampaně, kde zatím více než mezistranický souboj lze sledovat nepokoje uvnitř stran v souvislosti s kandidátkami? O čem to podle vás svědčí? A byť jde o značně předčasnou otázku, jak za těchto okolností bude fungovat vláda, podaří se jí ustát celé volební období?

Od voleb očekávám změnu, také proto jsem využil nabídku kandidovat za politické hnutí ANO jako kandidát č. 6 za Ústecký kraj. Naprosto se ztotožňuji s heslem „Rovné podmínky pro všechny“.  Volební program pana Babiše koresponduje s volebním programem sdružení nezávislých kandidátů Společně pro Roudnici, za které jsem byl zvolen v komunálních volbách.

Jak vše dopadne, a to nejen uvnitř stran, ale i celkově ve volbách, je jako věštit z křišťálové koule. Na tuto otázku vám dnes nikdo s určitostí neodpoví.

V minulosti jsme spolu hovořili o sociálních službách ve městě, když se ale nyní zaměříme na podporu mladých rodin, co se snažíte z pozice starosty dělat proto, aby neodcházeli jinam? Mám na mysli například podporu bydlení, pracovních míst, ale i volnočasových aktivit?

Snažíme se podporovat mladé, v loňském roce byla vybudována nová školka, v minulém týdnu jsme uvedli do provozu dětské hřiště, které bylo finančně podpořeno i roudnickými firmami. Vycházíme vstříc veškerým organizacím, které ve městě působí, ať už jde o sportovní kluby a spolky nebo i jiné volnočasové aktivity. Jedná se nejen o přímou finanční podporu, ale také o zapůjčení prostor za nižší ceny atd. Město má ve správě sportoviště, krytý plavecký bazén a zimní stadion, který je i přes svou ztrátovost udržován a slouží školám, veřejnosti i sportovním klubům.

S podporou pracovních míst je to velmi složité. Město se nyní zapojilo do projektu „Odborná praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji“, ve kterém dáváme možnost mladým lidem získat potřebnou praxi pro další zaměstnání.

Domníváte se, že se poté, co byly odblokovány peníze z ROP SZ, podaří dokončit i dlouho plánovaný roudnický obchvat? A co si od něj vy osobně slibujete? Jak byste nyní hodnotil infrastrukturu v Roudnici?

Dokončení obchvatu Roudnice nad Labem je na nejlepší cestě. V jednání zůstaly poslední tři pozemky. Obchvat Roudnice nad Labem je pro kraj prioritou a dle vyjádření krajských radních je jednou z nejlépe připravených akcí. Věřím, že bude v nejbližší době stavba zahájena a části města se uleví především od těžké nákladní dopravy. Velkou zátěží pro město je také doprava směřující přes náměstí na most přes řeku Labe.

Stejně jako jiná historická města se Roudnice potýká s problémem vyznačení cyklostezek v centrální části. Jsem rád, že se v letošním roce podařilo dokončit část cyklostezky podél řeky Labe, která je napojena na cyklostezku směrem od obce Dobříň, kterou vybudoval Ústecký kraj.

Pokud se ještě pozastavíme u dotací, jaký dopad mělo pozastavení zmíněného programu pro město? A jak se vy osobně k celé problematice čerpání dotací stavíte, kde je podle vás příčina tak častých problémů, které se netýkají jen Ústeckého kraje?

Pozastavení dotačních programů z ROPu mělo pro Roudnici nad Labem dopad v podobě ukončení akce „ALEJ 17. LISTOPADU – MODERNÍ DOPRAVNÍ TEPNA“, která představovala rozsáhlou rekonstrukci velice frekventované ulice města za téměř 25 mil. Kč.

Dle mého názoru jsou podmínky čerpání dotací složité a při nesplnění některé z podmínek jsou sankce příliš tvrdé. Problémy jsou myslím mj. z části způsobeny selháním lidského faktoru.

Roudnický závod Johnson Controls na výrobu autopotahů příští rok ukončí svou výrobu a spolu s tím přijde o práci více jak 1600 lidí. Co to pro město znamená? Jaká je ve městě míra nezaměstnanosti?

Dle vyjádření tiskového mluvčího firmy je z tohoto celkového počtu zhruba čtvrtina občanů Roudnicka. V Roudnici by měla činnost firmy částečně pokračovat jako výroba automobilových součástek. Přesné číslo míry nezaměstnanosti v Roudnici n. L. bohužel neznáme, dle statistik Úřadu práce je sledována nezaměstnanost v rámci okresu Litoměřice, což je v současnosti cca 8,6 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…