Bakalovy noviny: Už to leze ven. Dějí se tam divoké věci

23.06.2016 10:03

Rozhovor s ředitelem Student Agency a podnikatelem Radimem Jančurou rozvířil vody vydavatelství Economie. Poté, co byl původní rozhovor stažen z webu a nahrazen okleštěným, postavila se část redakce proti rozhodnutí vedení. Nyní už je na webu zpátky původní verze. Píše o tom server HlídacíPes.org.

Bakalovy noviny: Už to leze ven. Dějí se tam divoké věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

Anketa

Bez ohledu na to, co si vy osobně přejete: Vystoupí dnes Britové z EU?

65%
hlasovalo: 6333 lidí

Den poté, co ředitel redakcí Vladimír Piskáček nařídil stažení rozhovoru s Jančurou z webu Aktuálně.cz, sepsali redaktoři otevřený dopis vedení. Jančura v původní verzi rozhovoru označil za muže v pozadí reorganizace policie Martina Romana, bývalého ředitele ČEZu. Tato pasáž následně z nové verze zmizela, stejně jako pasáž týkající se PR agentury Bisone & Rose. Piskáček se po nátlaku redaktorů omluvil a na webu Aktuálně.cz tak již můžete opět najít původní rozhovor i s vysvětlením a omluvou.

„V tomto rozhodnutí jsem udělal chybu, za kterou se všem omlouvám,“ uvedl Piskáček v e-mailu členům redakce. Oním rozhodnutím myslí stažení a vyjmutí příslušných pasáží. I nadále však trvá na svém argumentu, že média musí informace ověřovat a třídit.

Původní text ZDE.

„Ať se nám to líbí, nebo ne, my jako médium jsme právně zodpovědní za tvrzení, která tiskneme, bez ohledu na to, zda je říkáme my, nebo náš respondent,“ uvedl Piskáček.

Dopis Piskáčkovi podepsalo celkem 24 autorů napříč redakcemi, v čele s vedoucím domácí rubriky Lukášem Wernerem. Úpravu rozhovoru nazvali cenzurováním. „Pane řediteli, nesouhlasíme s vaším rozhodnutím stáhnout a posléze zcenzurovat rozhovor s Romanem Jančurou. Rozhovor našeho kolegy Jana Hejla považujeme za korektně a profesionálně vedený. Zdůvodnění, které jsme – zatím pouze neoficiální cestou – dostali, nepovažujeme za dostačující. Vaše rozhodnutí poškozuje naši práci a důvěryhodnost, stejně jako pověst Aktuálně.cz i celé Economie,“ napsali mimo jiné redaktoři.

I přestože Piskáček rozhovor na web vrátil, s prací autora ani editora spokojen není. A to prý z toho důvodu, že nebylo odlišeno důležité a podstatné od hospodských tlach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…