Berňák si bude moct proklepnout mnohem více lidí. Děkujte Kalouskovi

21.01.2014 11:26

Solidární daň, kterou Nečasova vláda uvalila na vysokopříjmové skupiny, bude mít významný vedlejší efekt. V rukou státu se shromáždí citlivé údaje, které pro konkurenci mohou mít cenu zlata. Stát bude mít poprvé přehled nejen o majetku vlastníků, ale dokonce i některých zaměstnanců.

Berňák si bude moct proklepnout mnohem více lidí. Děkujte Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Daňová správa vůbec poprvé získá detailní informace o odměnách jednotlivých manažerů,“ říká MF Dnes analytik Petr Frisch z firmy Pro Factum Consulting. Týká se to i manažerů ve státních firmách, jejichž příjmy byly doposud utajeny i samotným ministrům.

Kromě toho však úřad uvidí i do příjmů zaměstnanců soukromých společností. Jedná se zejména o zaměstnance s vysokými příjmy, kteří budou platit solidární přirážku. Ta totiž zakládá povinnost, že zaměstnanec musí podat daňové přiznání sám za sebe. Jinak totiž za většinu zaměstnanců podává daňové přiznání jejich zaměstnavatel a oni pouze podepisují souhlas.

„Solidární přirážku“ budou platit zaměstnanci, kteří za rok překročí příjem 1,242 milionu korun. Může se však dotknout i jiných - například zaměstnanců, kteří jako odstupné dostávají mnohonásobek měsíčního platu.

Takoví zaměstnanci zaplatí vedle běžné daně z příjmu ve výši 15 procent dalších 7 procent. Ty se však platí pouze z částky, o kterou stanovenou hranici překročí. Zaměstnanci ale nesmí zapomenout v termínu podat daňové přiznání - jinak jim hrozí sankce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…