Běžte do Ruska, je to bezpečná země. Tuze zajímavé informace o uprchlické krizi

02.12.2015 7:18

S postupující migrační krizí se objevují stále nečekanější cesty běženců do vysněných západoevropských sociálních rájů. Na jedné z takových se nyní rozhořel spor mezi cílovou a tranzitní zemí. Bizarnosti celé aféře dodává fakt, že se cesta nazývá „arktická“ a účastníky sporu jsou Rusko a Norsko.

Běžte do Ruska, je to bezpečná země. Tuze zajímavé informace o uprchlické krizi
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

V minulém týdnu Norsko ohlásilo, že bude odmítat běžence, kteří do něj přijdou z Ruska. Přibývá totiž takových kteří překračují arktickou hranici mezi oběma zeměmi. Ta je hranicí schengenského prostoru, do kterého Norsko spadá, a využít ji mělo již přes 4000 běženců.

Norsko požadovalo po Rusku vysvětlení, proč přes Arktidu míří do Norska tolik běženců, když do sousedního Finska v mnohem lepších klimatičtějších podmínkách z Ruska skoro žádní migranti nepřicházejí. Následně se rozhodlo všechny migranty, přicházející z Ruska, vracet. Se zdůvodněním, že Rusko je pro ně nepochybně bezpečnou zemí.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Výsledek je ten, že hned několik uprchlíků pendluje po rusko-norské arktické hranici. Norové je vždy po překročení hranice zadrží a pošlou zpět do Ruska, které jen přihlíží, jak se běženci pokoušejí dostat zpět do Norska.

„Domníváme se, že Rusko je povinno vzít zpět lidi, které pošleme do Ruska, uvedl pro web britského listu Independent Joran Kallmyr z norského ministerstva spravedlnosti. „Budeme pokračovat v dialogu s ruskou vládou a doufám, že najdeme společné porozumnění,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …