Časopis: Mirek Topolánek vaří pivo. A má aktivity, o kterých vůbec netušíme

15.07.2013 12:45

Expremiérovi Mirku Topolánkovi se po odchodu z politiky očividně výrazně daří. Vedle jeho angažmá v Teplárenském sdružení má i řadu dalších aktivit, které budí pozornost, ale bývalý premiér o nich odmítá hovořit. „Jsem soukromá osoba,“ odpovídá často. Časopis Týden zmapoval jeho nové a zajímavé podnikatelské projekty.

Časopis: Mirek Topolánek vaří pivo. A má aktivity, o kterých vůbec netušíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek

Současné podnikatelské vazby Mirka Topolánka, o kterých dosud expremiér nikde veřejně nemluvil, zmapoval časopis Týden. Ten uvádí například, že někdejší premiér a šéf ODS vlastní čtvrtinu obnoveného Kutnohorského pivovaru a spoluzaložil i investiční firmu European Capital Partners Investments (ECPI).

Topolánek začal vařit pivo

Týden upozornil zejména na Topolánkovy aktivity na Kutnohorsku. Z bývalého předsedy vlády se stal pivovarník, angažuje se v obnoveném pivovaru v Kutné Hoře. Na tomto byznysu spolupracuje s kutnohorským podnikatelem a politikem ODS Tomášem Zachem.

Podivný společník z Kutné Hory

„Jeho jméno v Kutné Hoře skutečně budí vášně, ale i respekt. V regionálním tisku je už přes rok nejčastěji zmiňováno v souvislosti s údajným vytunelováním ovocnářského družstva Vitamína,“ popisuje týdeník minulost Topolánkova společníka Zacha.

Mirek Topolánek je podle tvrzení Týdne s odkazem na obchodní rejstřík čtvrtinovým vlastníkem pivovaru.

„Mám takové aktivity, o kterých vůbec netušíte“

Sám Mirek Topolánek se k těmto svým aktivitám příliš vyjadřovat nechce. „Můj hlavní byznys je někde úplně jinde, kutnohorské koníčky mě neživí. Mám výhodu, že prezentuji svoje názory, kdy chci, kde chci a komu chci. Vám je sdělovat nebudu. Mohu vás ubezpečit, že mám takové aktivity, o kterých vůbec netušíte,“ odmítl Týdnu aktivity objasnit.

Manželům Topolánkovým se na Kutnohorsku zjevně líbí. Ve vesnici Útěchvosty si spolu staví luxusní dům za 15 milionů korun. Přestože jde o takto nákladnou stavbu, Topolánek před časem sám uvedl, že to bude pouze chata.

I v tomto byl do jisté míry zaangažován zmiňovaný kontroverzní podnikatel Tomáš Zach. Ten totiž Topolánkovým prodal část pozemku, aby tak mohli ten původní, který Lucie Talmanová dostala od své tety, rozšířit. Celkem tak nyní čítá osm tisíc metrů čtverečních.

O nových podnikatelských aktivitách Mirka Topolánka i stavbě jeho nového domu podrobněji informuje aktuální vydání časopísu Týden.

Mirek Topolánek byl předsedou vlády za ODS v letech 2006 – 2009, kdy byla jeho druhé vládě z iniciativy ČSSD pod vedením Jiřího Paroubka vyslovena nedůvěra. Během předvolební kampaně k příštím parlamentním volbám v roce 2010 byla publikována neoficiální část Topolánkova rozhovoru pro homosexuální časopis LUI, v němž si expremiér mimo jiného dobíral židovský původ tehdejšího úřednického šéfa vlády Jana Fischera. Kvůli tomu byl donucen rezignovat na post předsedy ODS a volebního lídra, nahradil ho Petr Nečas.

Drsně o Babišovi i dnešní justici

Expremiér se čas od času vyjádří k politickému dění. Z jeho výroků z poslední doby je vidět, že mu současná pozice vyhovuje. Politická funkce, stejně jako kohokoliv jiného, ho v tom svazovala. Topolánek se nedávno ostře pustil do podnikatele Andreje Babiše a jeho politických aktivit. "Andrej Babiš právě dnes, kdy lidé slyší na nové světlonoše, kdy odmítají akceptovat stávající politické elity, kdy chtějí slyšet věty o pořádku, řádu, konečném řešení a chtějí novou tvář, představuje extrémní riziko," napsal na svém profilu v ParlamentníchListech.cz bývalý šéf ODS.

"Nestoudný, paranoidní, účelový a dehonestační útok, vypovídající jak o stavu české politiky, tak české justice. Popírání faktů, procesních pravidel, zneužívání státního zastupitelství, přenášení důkazního břemene, nabíhání na společenskou objednávku, konec právního státu. To je dnešní realita. Justiční populismus. Les a třísky," komentoval Mirek Topolánek před časem k obvinění svého bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, to bylo později zastaveno pro nedostatek důkazů.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …