Černé na bílém. Tolik žije mezi námi v Evropě islámských radikálů. A jen zlomek z nich může být sledován

01.09.2017 9:33

Koordinátor Evropské unie pro boj s terorismem Gilles de Kerchove v rozhovoru pro španělský deník El Mundo zveřejnil velmi znepokojivé statistiky, které se týkají počtu radikálních islamistů v jednotlivých západoevropských zemí. Nejhorší je situace ve Velké Británii.

Černé na bílém. Tolik žije mezi námi v Evropě islámských radikálů. A jen zlomek z nich může být sledován
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

Jak vyplývá z informací de Kerchove, čím více v dané zemi žije muslimů, tím více hrozí teroristické útoky. Právě proto se expert na terorismus vůbec nezmiňuje o zemích bývalého východního bloku, kde tvoří muslimští přistěhovalci jen mizivé procento. Například v České republice se odhaduje počet muslimů na dvacet až třicet tisíc. Přitom v samotné Velké Británii údajně žije 35 000 radikálních islamistů, z nichž 3000 představují okamžitou hrozbu.

Nepříliš optimistická čísla se v tomto ohledu vztahují také k Francii, kde dle odhadů de Kerchove žije přibližně 17 000 radikalizovaných muslimů. V obou těchto západoevropských zemích přitom počet muslimů ve společnosti stále narůstá. Ať už kvůli vysoké porodnosti muslimských párů či díky liberální přistěhovalecké politice, která i přes občasná rozhodná prohlášení vládnoucích politiků generuje desítky tisíc nově příchozích muslimských migrantů.

Dále na seznamu figuruje Španělsko s 5000 radikály a Belgie s 500 radikály. Je poněkud zarážející, že se ve zprávě nehovoří o Německu, kde přitom podle zpravodajských služeb žije na deset tisíc salafistů, kteří jsou považováni za hlavní příznivce radikálního islámu. I vzhledem k několika teroristickým útokům je zřejmé, že rovněž v Německu pobývá minimálně několik tisíc radikálů, kteří jsou připraveni spáchat v budoucnu další útoky.

Celkově by se mělo po Evropě pohybovat dle de Kerchove asi padesát tisíc islámských radikálů. „Nemohu uvést nějaké přesné číslo, ale přibližně by to mohlo být 50 000. Musíme z tohoto počtu vybrat ty, které budeme sledovat 24 hodin denně a sedm dní v týdnu,“ uvedl de Kerchove, který ve své funkci působí již deset let, a zároveň dodal, že je třeba přijmout další opatření. „Další teroristické útoky Islámského státu budou pokračovat,“ varoval.

„Nelze se tomu vyhnout. Většina útoků ani nemusí být naplánovaná v Islámském státu, ale jejich strůjci se u džihádistů v Sýrii a Iráku jen inspirovali. Islámský stát již nepotřebuje, aby příznivci přicházeli na jeho území. Je pro něj výhodnější, když zůstanou „doma“ a zaútočí přímo tam. Pokud spolu nebudou jednotlivé zpravodajské služby lépe komunikovat a sdílet klíčové informace, bude k teroristickým útokům docházet ještě častěji,“ míní de Kerchove.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…