Češi smrdí, na rozdíl od Arabů a černochů. Publicista Kartous se vypořádal s předsudky, které prý šíříme. A sklidil aplaus

09.06.2015 12:24

Do sklonu Čechů hodnotit cizince na základě předsudků se na Britských listech ve svém ironicky laděném a nadneseném komentáři pustil publicista Bohumil Kartous. Na stejném místě ho za to pochválil literární historik Roman Kanda, který zcela vážně dodává, že českému rasismu a xenofobii je třeba se postavit.

Češi smrdí, na rozdíl od Arabů a černochů. Publicista Kartous se vypořádal s předsudky, které prý šíříme. A sklidil aplaus
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Kartous komentář uvedl vtipem, ve kterém francouzský lékař „léčí“ arabského pacienta inhalací výparů ze směsi fekálií, moči a mrtvé ryby. Když za ním po týdnu pacient přijde zcela zdráv a udiveně se doktora táže, čím to, že se mu ulevilo, doktor odvětí: „To bylo tím, že se vám stýskalo po domově...“

Podobnými vtipy dle publicisty mezi sebou Češi šíří vylhané předsudky a stereotypy. Jako to, že cizinci smrdí. Kartous k tomuto předsudku ironicky dodává, že minulý týden strávil v Paříži, a když jezdil metrem, kde ho obklopovali černoši, Arabové či Asiaté, žádný zápach necítil. „Jak silný kontrast s pražským metrem, převážně naplněným jedinečnými a bezvadnými Čechy, kteří jsou v Brazílii synonymem ledabylých hygienických návyků, nicméně kteří mají potřebu vytvářet si tento stereotyp o těch, vůči nimž vztahují své xenofobní postoje,“ ironicky k tomu dodává Kartous.

Češi by se dle něj měli chytnout za nos a zbavit se svých předsudků. „Ano, milí Češi, zatím se nic nezměnilo, stále smrdíte. Takže až zase uslyšíte nějaký povedený vtípek o tom, jak odporní jsou ti cizinci, kterými pohrdáte, uvědomte si své vlastní kulturní rysy. Je to úžasně osvobozující...“ s nadsázkou konstatuje Kartous.

Celý komentář k přečtení ZDE

Nad publicistovým komentářem vyjádřil potěšení literární historik Roman Kanda, podle něhož Kartous trefně vystihl mechanismus, jakým si Češi osvojují xenofobní či přímo rasistickou rétoriku.

Kanda však zároveň upozorňuje, že někteří čtenáři by nemuseli ironické signály v publicistově komentáři pochopit, nebo je prostě nepřijmou. „Výsledkem bude, že se ve svých předsudcích utvrdí a nazvou pana Kartouse ‚rasistou naruby‘,“ myslí si.

Dle něj situace kvapem dozrává k tomu, abychom se českou xenofobií a českým rasismem začali vážně zabývat. Navrhuje proto iniciovat výzvu, která by aktuální projevy xenofobie a rasismu veřejně odsoudila a za niž by se postavily významné osobnosti. „Její název by třeba mohl znít: Češi Čechům,“ uvádí Kanda.

Celý komentář k přečtení ZDE 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …