Daniel Kroupa burcoval na Václaváku: Pokud nezvolíme vhodného kandidáta na Hrad, prohráli jsme! Prosím, rozjeďte se ke svým známým...

17.11.2017 17:51

Mezi prvními řečníky na Koncertu pro budoucnost na pražském Václavském náměstí byl u příležitosti výročí 17. listopadu 1989 bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář.

Daniel Kroupa burcoval na Václaváku: Pokud nezvolíme vhodného kandidáta na Hrad, prohráli jsme! Prosím, rozjeďte se ke svým známým...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podvečerní Praha o svátku 17.listopadu

„V první řadě se sluší poděkovat organizátorům, že to dali dohromady a vy že jste dorazili. Není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř. Když jsme před 28 lety 17. listopad oslavovali a připomínali si památku studentů z roku 1939, netušili jsme, co se bude dít. Volali jsme po vládě práva a volali jsme Havel na Hrad,“ sdělil úvodem Kolář.

„Kde jsme dnes? 28 let poté? Ztratili jsme historickou paměť a pud sebezáchovy? Nedávno jsme měli volby. Máme, co jsme si zasloužili. Vítěze voleb přestala bavit diskuse a někteří politici začali opět blouznit o vládě jedné strany. Nedovolme to,“ sdělil následně Kolář. 

Vadí mu i slova prezidenta Miloše Zemana ohledně kreativního přístupu k ústavě. „Prezident neztrácí čas hledáním Peroutkova článku, raději plánuje další cestu do Moskvy. A povolává si na Hrad ředitele České televize, neboť ten není k němu dostatečně devótní,“ sdělil Kolář, jemuž vadí i to, jakým způsobem se vyjadřuje primas český Dominik Duka. 

„Jímá mě vztek, a to není dobrý rádce. Naše země nikdy nebyla tak bezpečná a prosperující, jako je dnes. Občané se bojí vymyšlených hrozeb, ne těch reálných a hledají silného vůdce. Svoboda pro ně není radost a příležitost, nýbrž břímě. Hlavně žádnou paniku a hysterii. Nenechme se ovládat strachem a různými manipulátory. Najděme v sobě odvahu bránit se,“ sdělil Kolář. 

„To, v jaké zemi budeme žít a kdo nám bude vládnout, je na nás. To ovlivnit můžeme a musíme. Brzy budeme volit prezidenta republiky. Přičiňme se, aby to byl prezident, za kterého se nebudeme muset stydět. Láska a pravda musí zvítězit nad lží a nenávistí,“ řekl Kolář závěrem svého projevu.

Disident Kroupa: Pokud nezvolíme vhodného kandidáta na Hrad, prohráli jsme

Vystoupil také někdejší disident, signatář Charty 77 a vysokoškolský pedagog Daniel Kroupa, jenž úvodem nazval tuto dobu jako depresivní. "Mám trochu obavy o naši budoucnost," poznamenal Kroupa. Po 28 letech se podle něj vracejí k moci lidé, proti kterým se v roce 1989 demonstrovalo.



"Pokud se nepokusíme najít v prezidentských volbách vhodného kandidáta, který bude proevropský, tak si myslím, že jsme prohráli. Proto vás prosím, abyste se rozjeli ke svým známým a přesvědčili je, aby hlasovali pro kandidáta, který se nebude klanět k autoritářské Číně a směrem k ruské společnosti," dodal.

"Jsem šťastný, že můžeme slavit společně a dovolte mi, abych vám popřál, abychom se zde sešli zase za rok a měli lepší náladu než letos," uzavřel Kroupa.

Na pódium na Václavském náměstí dorazil také šéf Člověka v tísni Šimon Pánek. Zúčastnil se Koncertu pro budoucnost a řekl pár slov.

„Chtěl bych poděkovat organizátorům,“ řekl hned úvodem Pánek. „Kdyby se nedělo, co se děje, tak by možná Národní třída i Albertov patřily těm, u nichž se divím, že je hanba nefackuje, když se spojují se 17. listopadem,“ sdělil Pánek.

„Nepochybuji, že pravda a láska či demokracie i přes všechny potíže vyhraje. Chtěl bych mobilizovat vás teď, neboť cítím, že občanská společnost je připravena. Kvalita života, solidarita, humanismus začínají u menších věcí. Třeba u toho, že se zastaneme dětí v teplické základní škole. Že najdeme způsob, jak pomáhat romským dětem z vedlejší ulice,“ sdělil Pánek a vyzval také k tomu, aby se lidé postavili fake news. 

„Je nutné stavět se tomu hnusu, který otravuje společnost a protéká skrz sociální sítě,“ dodal. „Zkoušejme čelit tomu, co sociálními sítěmi hýbe a hluboce otravuje celou společnost,“ uzavřel Pánek.

Na Václavské náměstí na Koncert pro budoucnost dorazili také tři prezidentští kandidáti – Marek Hilšer, Jiří Drahoš a Pavel Fischer.

„17. listopad je pro mě hodně emotivní věcí. Je to vzpomínka na dny, kdy jsme se vrátili opět do svobody a demokracie. A svoboda a demokracie nám stále zůstávají. Nenechme si je brát,“ zahájil svůj projev Drahoš. 

„O demokracii přijdeme jedině tehdy, když si ji necháme vzít. To nesmíme dopustit,“ láteřil Drahoš. V případě, že by byla demokracie ohrožena, šel by ji podle svých slov bránit. „My jsme zárukou toho, že demokracie a svoboda zůstane zachována. My,“ podotkl Drahoš s výzvou, aby lidé nezapomněli. 

„Za svobodu je potřeba bojovat i dnes,“ podotkl pak Pavel Fischer. „Je důležité, že jste dnes tady, že jsme se sešli,“ řekl také. „Tím posledním, kdo v naší zemi byl popraven z politických důvodů, byl Vladivoj Tomek. Byl popraven 17. 11. 1960. Na něj a na všechny ostatní máme dnes pamatovat,“ dodal a vzdal jim hold. 

„Je skvělé, že vás je tady tolik,“ řekl další z prezidentských kandidátů Marek Hilšer. „Vzpomínám si na slova Václava Havla, na jeho první novoroční projev, kdy tehdy řekl, že naše země nevzkvétá. A ona opravdu nevzkvétala. Jsem rád, že nyní naše země vzkvétá. Myslím, že se nám daří dobře,“ dodal. 

„Nevěřme tomu, že nás může někdo spasit. Naše cesta je v pečlivé kultivaci demokracie. Věřím v mladé lidi, kteří si, doufám, tu svobodu nenechají vzít,“ uzavřel Hilšer svá slova citátem Mistra Jana Husa. 

Na Václavském náměstí byly tisíce lidí a další stále přicházeli. Někteří mají české vlajky, jiní vyjadřují podporu Evropské unii a skupinka přítomných žádá možnost kouření v hospodách.

Koncert pořádá nezisková organizace Nerudný fest spolu s dalšími iniciativami. Program s tématem ochrany svobody, demokracie a pravdy je součástí Festivalu svobody 2017. Koncert bude i letos živě přenášen do řady měst a obcí napříč republikou. V rámci Koncertu pro budoucnost se uskuteční symbolický akt Pozor, Občané!, který připomene potřebu ochrany demokratického systému před extremismem a populismem. Po pásmu koncertů a proslovů bude v 19:30 vyhlášena minuta hluku doprovázená četbou memoranda, které společně zformulovaly občanské iniciativy podílející se na Festivalu svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…