Do Makedonie přišlo ve čtvrtek 5600 nových uprchlíků

04.09.2015 20:04

Počet migrantů, kteří přijdou do Makedonie během jednoho dne, se prudce zvýšil. Ve čtvrtek jich přešlo hranice z Řecka kolem 5600. Podle agentury AFP to dnes v Ženevě řekla mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Melissa Flemingová. České ministerstvo zahraničí dnes nicméně zmírnilo své dřívější varování před převáděči běženců v Makedonii.

Do Makedonie přišlo ve čtvrtek 5600 nových uprchlíků
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

"Včera (ve čtvrtek) vstoupilo do Makedonie 5600 osob," oznámila mluvčí UNHCR na tiskové konferenci. Dodala, že je to dvojnásobek dosavadního denního průměru, který se obvykle pohyboval mezi dvěma až třemi tisíci uprchlíků.

Makedonie prý zvládá příliv uprchlíků

Hlavní pozemní trasa migrantů z blízkovýchodních a afrických zemí vede na západ Evropské unie přes Řecko, Makedonii, Srbsko a Maďarsko. Makedonské úřady umožňují těmto lidem volný průchod zemí a stejný postoj k nim zaujal i Bělehrad. Maďarsko ale ve snaze příval běženců zastavit vybudovalo na hranicích se Srbskem plot a zpřísňuje řadu zákonů, včetně trestněprávního postihu převáděčů i samotného nelegálního vstupu na své území.

České ministerstvo zahraničí před 14 dny doporučilo individuálním turistům v Makedonii omezit túry v odlehlých oblastech pohoří Šar Planina a u hranic s Albánií a Kosovem. Varovalo tehdy před kriminálními skupinami, které se podílejí na převádění a zadržování běženců. Dnes ale na webu uvedlo, že pobyt v Makedonii lze nyní považovat za bezpečný.

"Makedonie zvládá příliv uprchlíků a migrantů a její policejní a armádní síly jsou přítomny v hlavních přestupních příhraničních bodech (Gevgelija a Tabanovce), kde se snaží organizovat hladký přejezd uprchlíků a migrantů přes Makedonii," oznámilo dnes české ministerstvo. Nadále ale vyzývá k opatrnosti při jízdě autem po hlavní makedonské dálniční trase do Řecka, na které by se běženci mohli pohybovat.

Bulharská policie provedla v hlavním městě Sofii v noci na čtvrtek velký zátah na běžence

Problémy s uprchlíky utíkajícími před válkou a putujícími za vysněným lepším životem zejména v Německu má i Bulharsko, kam migranti pronikají z Turecka. Dnes policie zadržela skupinu 39 Syřanů, které našla opuštěné v lese nedaleko města Pernik na západě země. Jde prý o osoby, které nemají žádné dokumenty a se kterými už bylo zahájeno řízení k udělení statusu uprchlíka. Údajně se snažili dostat do sousedního Srbska. "Nyní jsou na policejní stanici, kde jim byly odebrány otisky prstů, aby byli identifikováni," uvedly místní úřady.

Bulharská policie provedla v hlavním městě Sofii v noci na čtvrtek velký zátah na běžence pobývající v zemi ilegálně a pokračovala v něm i během dne. Sdělila, že zadržela nejméně 161 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…