Doněck upustil od plánu na spojení s Ruskem. Luhansk zatím váhá

12.05.2014 15:09

Vedení samozvané Doněcké lidové republiky upustilo od plánu uspořádat v oblasti druhé referendum, které mělo podle původních záměrů rozhodnout o připojení „samostatné republiky" k Rusku. Plánu, který měl kopírovat březnový scénář krymské anexe, se vedení separatistů podle ukrajinských médií vzdalo. V Luhansku prý ale radikálové podobné referendum nevylučují.

Doněck upustil od plánu na spojení s Ruskem. Luhansk zatím váhá
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti fašismu na Ukrajině a na podporu Ruska

„Žádné hlasovací lístky se netisknou, nechystá se referendum o připojení k Rusku ani o spojení Doněcké a Luhanské oblasti," napsala ukrajinská agentura URA-inform s odvoláním na zdroje z doněcké volební komise. Podle původních plánů chtěli separatisté v obou vzpurných oblastech po referendech z minulé neděle uspořádat další hlasování 18. května. Občané se měli vyslovit k návrhu na připojení k Rusku. „Příští víkend se nic podobného konat nebude," uvedl zdroj ukrajinské agentury.

Referendum o připojení Luhanské oblasti k Rusku není vyloučeno

Vedoucí představitelé luhanských separatistů se na svém stanovisku dosud nedohodli, vyplývá ze zprávy agentury RIA Novosti. „Referendum o připojení k Rusku není v Luhanské oblasti vyloučeno," řekl v pondělí v Luhansku novinářům mluvčí „Jihovýchodní armády" Vasilij Nikitin. „K těm nejdůležitějším otázkám se musí vyslovit lid Luhanské lidové republiky. Pokud rozhodnutí (o připojení k Rusku) padne, pak bude vůle lidu naplněna," řekl Nikitin.

Vedení separatistů v Luhanské oblasti v pondělí zároveň potvrdilo, že první kolo prezidentských voleb ohlášené na 25. květen bude ignorovat. Bojkot voleb už dříve ohlásili proruští radikálové v Doněcké oblasti.

Kreml vyjádřil respekt k referendům na jihovýchodě Ukrajiny. Výslovné uznání zatím nedal najevo

O důvodech zrušení následného referenda v Doněcké oblasti není nic známo. Separatisté měli podle ukrajinských médií původně v úmyslu v prvním kroku vyhlásit samostatnost svých „lidových republik", ve druhém se pak mělo uskutečnit spojení s Ruskem. Právě takový postup zvolili vůdci proruských organizací na Krymu, který v březnu Moskva vyhlásila ze součást svého státního území.

Kreml se ale podle dostupných informací zatím k žádnému podobnému kroku ve vztahu ke dvěma výchoukrajinským oblastem nemá. Tisková služba ruského prezidenta z pondělí sice vyjádřila respekt vůči vůli východoukrajinských voličů, výslovného uznání referenda se ale prozatím zdržela.

Podle agentury AP ruské prohlášení signalizuje, že Moskva nemá v úmyslu východ Ukrajiny anektovat, jak se to v březnu stalo v případě Krymu. Zda referendum povede k odtržení Doněcké a Luhanské oblasti od Ukrajiny, zůstává nicméně podle AP dál nejasné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…