Drsná slova vůči USA: Špehujete nás a vysmíváte se nám. Podvodníci, zaznělo z Německa

10.07.2015 9:14

Německý novinář Markus Feldenkirchen ve svém textu publikovaném v týdeníku Spiegel ostře kritizuje Spojené státy za jejich špionáž německých politiků a novinářů. Vyzývá německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby podobné postupy tvrdě odmítla.

Drsná slova vůči USA: Špehujete nás a vysmíváte se nám. Podvodníci, zaznělo z Německa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová a Petr Nečas zavítali na půdu Právnické fakulty UK

Podle Feldenkirchena jsou přátelské vztahy mezi Spojenými státy a Německem minulostí. „Může snad ještě existovat mezi jednotlivými obyvateli obou zemí, ale nikoli mezi oběma vládami. Přátelství musí být založeno na otevřenosti a vzájemném respektu a důvěře. Čtvrtstoletí pomáhaly Spojené státy německému lidu obnovit jeho identitu, ale z onoho přátelství dnes nezůstalo prakticky nic,“ konstatuje německý novinář a poukazuje na dokumenty publikované na serveru WikiLeaks, ze kterých vyplývá, že americké zpravodajské služby po dlouhá léta systematicky špehovaly vysoké politické představitele země.

Vedle německé kancléřky Angely Merkelové Američané špehovali i soukromé rozhovory dalších vládních představitelů. Vedle toho odposlouchávali dle zprávy WikiLeaks také německé novináře, například jednoho mého berlínského kolegu ze Spiegelu. Spojené státy přitom samy sebe pokládají za zemi, kde je respektována svoboda tisku coby základní kámen liberální demokracie. Dnes už víme, že přátelské úsměvy amerických hostitelů při návštěvě Merkelové ve Washingtonu byly přinejmenším neupřímné,“ kritizuje Feldenkirchen a míní, že omluvou pro tak rozsáhlou zpravodajskou aktivitu nemohou být ani události z 11. září 2001.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Feldenkirchen připouští, že tehdejší teroristické útoky byly strašné a představovaly historický zlom pro USA i zbytek světa. „Chápu, že Spojené státy chtěly chránit svoji zemi a všechny její obyvatele. Systematické špehování německé vlády však začalo již v roce 1999 a možná i dříve. Jinými slovy, nejméně dva roky před 11. zářím. Navíc je přinejmenším sporné, jestli oddělení pro rybolov působící v rámci německého ministerstva, které bylo rovněž špehováno, mělo něco společného s teroristou Usámou bin Ládinem,“ píše v ironickém duchu německý novinář. Američanům v tomto ohledu nešlo o větší bezpečnost Západu, ale sledovali jen své vlastní zájmy.

Bezohledně tímto způsobem usilovali o nepatrné politické výhody v diplomatických jednáních a v boji za ekonomickou prosperitu. Jejich poukazování na teroristickou hrozbu se dávno stalo jen fíkovým listem pro standardní bezostyšnou špionáž,“ má jasno Feldenkirchen, podle kterého se navíc Američané podobným výtkám vysmívají a považují je za naivní a směšné. „Pokud ovšem naivita znamená, že člověk věří ve spravedlnost jako základ partnerství, potom bychom měli být naivní. Je to stále lepší než předstírané pobouření administrativy Angely Merkelové nad konáním amerických zpravodajských služeb,“ míní německý novinář.

Německá vláda se podle Feldenkirchena fakticky stala součástí ďábelského plánu Ameriky a její orwellovské špionážní mašinérie. „Možná tak bylo učiněno ze strachu, ale tiché mlčení Merkelové a spol. dělá z německé vlády spoluviníky. Německá kancléřka umožnila, aby byl porušován zákon a uvrhla tak otevřenou demokratickou společnost do nebezpečí. Německá vláda si určila špatně priority. Neexistuje žádná záruka bezpečnosti a strach z útoku není žádným důvodem, abychom obětovali právní zásady. Merkelová musí dát jasně najevo svůj odpor k podobným praktikám. Je třeba, aby informovala americké zpravodajce, že některé informace prostě sdílet nemohou. Ani to však nemusí znamenat konec spolupráce. V současné době ale ve vzájemných vztazích bude stěží prostor na něco víc,“ uzavírá Feldenkirchen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…