EU dokáže přimět Rusko k rozumu, tvrdil v Partii Zaorálek. Dozvěděl se cosi o papírovém tygrovi

23.02.2014 12:38

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč uprchl z Kyjeva, místo jeho pobytu není zatím jasné. Podle ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je možné, že jeho útěk posílí hlasy o rozpadu země. Domnívá se ale, že země by se dělit neměla. Prohlásil to v pořadu Partie na televizi Prima.

EU dokáže přimět Rusko k rozumu, tvrdil v Partii Zaorálek. Dozvěděl se cosi o papírovém tygrovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Loď se začala potápět a ostatní představitelé země už utekli,“ vysvětloval Zaorálek pozadí Janukovyčova útěku neznámo kam. Ukrajinský prezident podle něj už neviděl jiné řešení, protože velká část opozice, když viděla ty mrtvé lidi na ulicích, se odmítala smířit s představou, že člověk, který za to nese zodpovědnost, dále povede zemi.

Zaorálek nicméně stále věří, že myšlenka kompromisu mezi ukrajinským parlamentem a opozicí ještě neumřela. A s jeho slovy souhlasil i druhý host pořadu, europoslanec a místopředseda ODS Jan Zahradil. Ten zdůraznil, že Janukovyč už není žádným partnerem pro jednání ze strany Evropské unie ani samotné České republiky.

„Ale kdo vede opozici? Je tam někdo, kdo je schopný ji vést a sjednotit?“ vyslovil europoslanec palčivé otázky, na něž prý sám nezná odpověď. A obává se dokonce, že je neví ani nikdo jiný. A starosti má i Zaorálek, a to kvůli tomu, že roztříštěná není jen vláda, ale i právě opozice.

Ministr se již dříve nechal slyšet, že se staví proti rozdělení Ukrajiny, a dnes své stanovisko zopakoval. Rozpad země by totiž podle něj znamenal prohru, válku mezi politiky, mocenské hrátky a přetahování se o území, což by prý Ukrajincům nic dobrého nepřineslo. Podle něj oni sami nyní musí celému světu říct, že si dělení své země nepřejí.

Rozpad Ukrajiny je pro ČR nevýhodný

A Zahradil tato slova souhlasně odkýval. Dodal, že rozpad Ukrajiny znamená pro Českou republiku riziko, a to z důvodu migrace jejích obyvatel, protože nemalá část by si určitě přála zemi opustit, a dále kvůli energetické bezpečnosti, protože přes Ukrajinu vedou klíčové ropovody a plynovody.

 „Zcela pragmaticky je to nevýhodné. Teď je důležité, aby skončilo násilí, situace se uklidnila a za nějaký čas vznikla politická reprezentace, s níž je možné jednat,“ vytyčil místopředseda ODS cíle Ukrajiny pro následující dny, týdny a měsíce.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Hosté pořadu se naopak neshodli v otázce, jakou roli v celé krizi hraje Evropská unie. Zatímco Zaorálek je přesvědčený, že dělala vše, co bylo v jejích silách, Zahradil se nezdráhal označit ji za papírového tygra s tím, že v krizových momentech nereagují evropské orgány, ale sami představitelé evropských států. A to je prý jasný důkaz toho, že evropská politika jako celek ustupuje do pozadí.

Na přetřes přišlo i téma vztahu Evropské unie a Ruska. „My prostě k tomu stolu docházíme a musíme jednat a budovat kapitál důvěry, nedělat tedy rozhodnutí proti Rusku, ale vést ho k odpovědné politice,“ myslí si Zaorálek. Evropská unie je navíc podle něj tak silný partner, že pro Rusko bude Evropa to poslední pokušení, kterému nakonec podlehne.

Zahradil: Společná evropská politika je jen iluze

Jeho postoji ale Zahradil příliš nevěří, dokonce ho označil za nereálný. „Úvahy o společné zahraniční politice považuji za iluze a myslím, že ukrajinská krize to dokázala dostatečně,“ oponoval mu. Pokud podle něj Rusko dojde k názoru, že sbližování Ukrajiny s Evropskou unií není v jeho zájmu, udělá vše pro to, aby tomu zabránil.

„A Evropská unie balancuje na tenkém ledě, protože Rusko má v ruce spoustu možností,“ dodal Zahradil. Nyní je podle jeho slov nejdůležitější, aby jednu skupinu oligarchů v Ukrajině nevystřídali oligarchové jiní. A na to by se měla zaměřit i EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…