EU je pacient bojující o život. Bude muset zacouvat, píše Luboš Palata

02.07.2016 8:21

Redaktor MF Dnes Luboš Palata má za to, že Slovensko, které teď předsedá Evropské unii, musí jednat, pokud máme společenství zachránit. EU teď totiž připomíná pacienta, který teď bojuje o život. Zachrání ji jen to, když udělá několik kroků zpět a přestane se plést do tolika věcí. Bylo by chybou rozdat tak špatné karty, jako před samotným britským referendem a tvářit se, že můžeme vyhrát.

EU je pacient bojující o život. Bude muset zacouvat, píše Luboš Palata
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentský palác v Bratislavě, sídlo slovenské hlavy státu

„Ve velmi krátké době bude muset Unie udělat ne jeden, ale několik kroků zpátky. A chovat se jako pacient bojující o život. Ořezat unijní agendu na základ nutný k přežití. Základ, který budou i evropští občané chápat jako věc, která jejich životům pomáhá, a ne je komplikuje,“ píše pro sobotní vydání deníku Palata v reakci na brexit.

Evropská unie podle jeho názoru volí špatnou strategii, pokud dělá mrtvého brouka a snaží se tvářit, že brexit neexistuje. Z Bruselu zaznívají hlasy, že se bude s ostrovním královstvím jednat, až aktivuje článek padesát o vystoupení z EU, ale to je podle autora nemoudrá volba. Stejně nemoudrá, jako jednání špiček EU před samotným referendem.

„Nesmyslná prohlášení, že jsme Velké Británii už před referendem ustoupili na hranici možného, jsou samozřejmě lež. My, zbytek Unie, jsme nedali Cameronovi do ruky žádné trumfy, a přesto jsme doufali, že to i se špatnými kartami nakonec uhraje a my s ním. A prohráli jsme všichni,“ doplňuje Palata.

Teď je třeba rázně jednat a na tahu je podle autora právě Slovensko. Možná bude třeba zahájit debatu i o transferu peněz ze Západu na Východ, stejně jako o migraci pracovních sil z Východu na Západ. Možná nepřežije ani projekt pro studenty Erasmus nebo navigační systém Galileo. Stejně tak je třeba se ptát, zda má smysl posilovat pravomoci Evropského parlamentu, když nemalá část obyvatel EU tuto instituci zcela ignoruje. Prostě a krátce, čeká nás spousta práce, kterou není možné odkládat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…